Fölényben Tuskék

Munkatársunktól
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Donald Tusk vezette jobbközép Polgári Platform (PO) fölénye miatt különösebb izgalom nem kísérte a lengyelországi helyhatósági választások tegnap megtartott első fordulóját, a megméretés fontos állomás a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. A kormányfő pártjának népszerűsége 40 százalék körüli, ám a trend csökkenő, s egyre erősödnek az elégedetlen hangok. Különösen a szerkezeti átalakítás elmaradása és romló gazdasági helyzet miatt bírálják Tuskot.
A gazdaság némi lassulása ellenére Lengyelország volt az egyetlen európai állam a pénzügyi válság idején, amely elkerülte a recessziót. Az idén a tavalyi növekedés duplájára, 3,3 százalékra számítanak, ennek ellenére emelkedett a költségvetési deficit, ami arra késztette a kormányt, hogy adót emeljen. Az új, 23 százalékos forgalmi adó januári bevezetésétől a költségvetés bevételeinek növekedését és a hét százalék körül alakuló hiány csökkenését várják. Szóba jött a bankadó is, s egyre vonzóbbnak tűnnek Varsóban is a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos budapesti intézkedések. Növekszik az államadósság is, s egyes vélemények szerint csupán a kreatív könyvelésnek köszönhető, hogy még nem érte el a GDP 55 százalékáét, amely esetre az alkotmány politikailag népszerűtlen megszorító intézkedéseket ír elő. Tuskéknak tehát vigyázniuk kell, ha jövőre a rendszerváltás utáni első pártként ismételni akarnak.
A voksolás megmutatja majd a többi párt helyét is. Így például azt, miként hatott a legfőbb ellenzéki formáció, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártjának népszerűségére az elnökválasztás utáni ismételt radikalizálódás, amelynek hatására tiltakozásul Jaroslav Kaczynski két közeli tanácsadója és számos személy is kilépett a pártból. Azzal kapcsolatban is választ várnak a szakértők, hogy az ötszázalékos küszöb fölött marad-e Tuskék koalíciós partnere, a parasztpárt, s magára talál-e valamelyest a baloldal. Mindkét párt mozgása fontos jelzés ugyanis a PO számára a parlamenti választások előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.