Fordulat a munkaerőpiacon

Dénes Zoltán
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedően kedvező várakozásokkal tekintenek a következő negyedévre a hazai ipari vállalkozások vezetői és a kapcsolódó ágazatok munkaadói – derült ki a Manpower negyedéves munkaerőpiaci előrejelzéséből. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások, a fuvarozás, a szállítmányozás, a raktározás és a kommunikáció területén is optimisták lehetnek a munkát keresők. Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a kilátások, és a közszférában tervezett leépítések is csökkentették a jövő év elejére várt foglalkoztatási arányt. Összességében minimális javulás várható a foglalkoztatottak számában.
Az előttünk álló negyedévben a munkáltatók viszonylagos stabilitásra számítanak a munkaerőpiacon: négy munkaadó közül átlagosan három jelezte, hogy változatlanul kívánja hagyni cégének létszámát az év első három hónapjában. A vizsgált kilenc ipari szektor közül háromban a munkaadók a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be azóta, hogy 2009 harmadik negyedévében elindult a felmérés. Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a most kimutatott adatok azért is tekinthetők igen kedvezőknek, mert általános trend, hogy az év első negyedében csökkenni szokott a foglalkoztatottak létszáma, míg a jövő év elején kismértékű létszámemelkedésre számíthatunk.
Regionális bontásban és éves összehasonlításban a jövő év elején az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc hazai régióban javulnak. A legpozitívabb várakozások a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli térségben voltak, a legkevésbé derűlátók az észak-alföldi régióban. A megkérdezett hazai társaságok 10 százaléka szerint várhatóan nő alkalmazottaik létszáma, kilenc százalékuk szerint csökken, 76 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem lesz változás. Kedvező hír – tette hozzá Kiss Judit –, hogy a legnagyobb exportpiacunknak számító Németországban is nagyon optimistán nyilatkoztak a kutatásban részt vevő vállalatok. Egyébként a vizsgált 39 országból 32-ben várhatóan emelkedni fog a foglalkoztatottak száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.