Gyászszocialisták

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi, délceg látványt nyújtott az MSZP két képviselője, amint a jövő nemzedékeiért aggódtak látványosan egy sajtótájékoztatónak álcázott performanszon. Fent, az erkélyen félig kilógva Szanyi kapitány egy fekete lobogót lengetett lefelé, alant pedig Török mester harciaskodott és szórta átkait a kormányra. Némiképp rontotta a pártszóvivő fejtegetéseinek hatékonyságát, hogy a figyelmet elvonta az exkampányfőnök attrakciója, de végül ez utóbbinak sikerült nagy nehezen feltekercselnie a gyászleplet. Így akik az MSZP-s honatya testi épségéért aggódtak, némiképp megnyugodhattak. Pedig igazán érdemes lett volna a turbulens lelkivilágú szóvivő mondandójára alaposabban odakagylózni. Török szaktárs tudniillik a már szinte névjegyévé váló vehemenciával vádolta a kabinetet és – láss csodát! – a magánnyugíjpénztárakat. Nem tévedés, jól tetszettek olvasni. Az eddig a szocialisták által glóriával a fejük felett lefestett, a befizetők pénzéből túlköltekező szocialista magáncégeket keményen megrótta Török, amiért pipogya módon tűrik, hogy a kabinet kibabráljon velük. Aranyszavú Zsolt azon véleményének adott hangot: egy cégvezetőnek is mindent el kell követnie azért, nehogy felszámolják a vállalkozását, ha tudomására jutnak ilyen irányú tervek. Az izgékony gyászszocialista amondó: említett pénztáraknak, ha tisztességes emberek alkotják, kutya kötelességük büntetőfeljelentést tenni a végrehajtó hatalom ellen. Szerinte amennyiben ezt szó nélkül hagyják, csődbe mennek. S hogy hol leledzik ebben a pénztárak címére postázott fenyegetés? Török szerint ha a felszámolási szándékról értesül a tulajdonos, és mégsem tesz ellene, az a törvények szerint büntetendő cselekmény. Ahogy mondani szokás: hoppá! Eddig csak azt tudtuk, ha az MSZP-n múlna, tágra nyitná a fegyintézetek kapuit a jelenlegi kormánypártok előtt, és vétkes könnyelműségnek tartja, hogy nem cselekedte meg ezt a rendelkezésére álló nyolc röpke esztendőben. Most viszont a vádlottak padját tovább nyújtanák, immár helyet kapnának rajta az eddig ajnározott magánnyugdíjpénztárak fejesei is.
De lapozzunk egyet! Mert mi az üzenete a szocialisták fekete zászlajának, gyászos szövegének a fiatalok számára? Hogy a nyugdíj a jövő? Az MSZP-ben úgy vélik, az ifjabb generációknak az egyetlen perspektívájuk, hogy majdani nyugdíjukon rágódjanak? Mert az teljesen rendben van, hogy fiatalkorban kell már az idősebb korra is gondolni. De tényleg azt hiszik az utódpártiak, hogy ez a fő probléma? Nem hallottak arról, hogy tíz százalék fölé kúszott a katasztrófakormányzásuk alatt a munkanélküliség, és bányamélységbe esett a foglalkoztatottság? Ha nem tudták, mi a helyzet a saját kormányuk háza táján, legalább újságból tájékozódhattak volna. Talán az újdonság erejével hathat a Török-féle szellemi polihisztorokra: a fiatalok előbb dolgozni szeretnének, mielőtt a nyugdíj után sóvárognának. A nem protekciós halandóknak ugyanis az elmúlt boldogtalan nyolc év alatt nemhogy a Szűcs Erika-fajtájú szocialista visszafoglalkoztatás volt elérhetetlen, de a puszta megélhetés is.
Mi az új neoliberális nóta? Csak a nyugdíjasoké a világ? S az lesz a balköszöntés: Szebb nyugdíjat? Nincsenek ezek az urak eltévedve az elvtársi szérűn? A lakosság a műbaloldal vágyaival ellentétben nem kergült meg, sőt. A felmérések szerint a befizetőknek csak öt-tíz százaléka fog a magánpénztáraknál maradni. De ha a Török Zsoltok sokáig agitálnak, még ők is elpártolhatnak. Mert érzik: abszurd, ha az a szabadság legfelső foka, ha valami kötelező, és az a diktatúra, ha szabad választani a nyugdíjrendszerek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.