Harmincezer aláírás a nyelvért

Neszméri Sándor
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte az aláírásgyűjtést a szabad anyanyelvhasználatért az a petíciós bizottság, amelyet a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kezdeményezett, de számos neves szlovák személyiség, mint például Miroslav Kusy politológus professzor vagy Grigorij Meseznikov, a pozsonyi Közkérdések Intézetének vezérigazgatója is részt vállalt munkájából.
Berényi József, az MKP elnöke lapunknak elmondta, a rövid, alig nyolc hét alatt több mint harmincezer aláírást sikerült összegyűjteniük, amit a bizottság tagjai szép sikernek tartanak, de munkájukat nem folytatják, mert a szlovák parlament még ezen a héten megkezdi zárótárgyalását a szlovák államnyelvtörvény módosításáról, ezért tartották fontosnak, hogy a már beérkezett íveket összesítsék és leadják a parlament elnökének. „A petíció eredményéről tájékoztattuk a parlamenti pártok elnökeit is, lehetőséget biztosítva számukra, hogy a nyelvtörvény módosításának a vitájában a szabad anyanyelvhasználat mellett ágálva az aláírók nagy számával is argumentálhassanak” – magyarázta döntésüket Berényi József. Mint ismeretes, a szlovák államnyelvtörvény kormány által kidolgozott és parlamentbe benyújtott módosítása csak kis engedményeket tesz a kisebbségi nyelvhasználatot illetően, s a Velencei Bizottság bírálata ellenére továbbra is tartalmaz szankciókat az anyanyelvhasználat miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.