Hazánk is kérné a mentőövet

Hírösszefoglaló
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország „legtörékenyebb kelet-európai országként” kiterjesztené az euróövezetre vonatkozó mentőcsomagot azokra az új uniós tagállamokra is, amelyek még nem vezették be a közös európai valutát – írta hétvégi számában a Le Figaro. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az európai uniós soros elnökségére készülő magyar kormány mindezt az európai szolidaritás és az euróövezet pénzügyi érdekében kéri, hiszen az euróövezetben lévő bankok jelentős érdekeltségekkel rendelkeznek a kelet-európai országokban.
Erik Berglöf, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető közgazdásza a lapnak elmondta: nagyon jó ötletnek tartja Kelet-Európa bevonását az állandó alapba, mivel most a spekulánsok megtámadhatják az euróövezeten kívüli gyenge pontokat, ami viszszahathat a nyugati országokra is. A Le Figaro értesülései szerint az Európai Tanács adósságválságról szóló jövő heti találkozójára készült egy nyilatkozattervezet, amelynek alapján a mentőövet megkaphatnák az euróövezeten kívül lévő uniós országok is.
Eközben egyre szélesebb körű a londoni elemzői közösségben az a vélemény, hogy Közép- és Kelet-Európa országai csak a 2010-es évtized végén, illetve a 2020-as években léphetnek be az euróövezetbe. Egy héten belül már a második citybeli prognózisban szerepel ez a jóslat. A Welt am Sonntag című német lap tegnapi kiadásában ezzel összefüggésben az olvasható, bár az Európai Unió kilenc tagállama szerződésben vállalt kötelezettséget az euró bevezetésére, ám a válság láttán mind többen halogatják a csatlakozást a valutaunióhoz és ragaszkodnak nemzeti fizetőeszközükhöz. Közéjük tartoznak a csehek is, akiket Németország felkért arra, hogy vezessék be az eurót – állítja a Lidové Noviny. A cseh konzervatív napilap szerint Angela Merkel német kancellár Petr Necas cseh kormányfőnek már augusztusban jelezte: a két ország szövetséges lehetne abban, hogy rendet teremtsenek az euróövezetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.