Hunvald és a Tolvajtempó

2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgármesterről kiderült: rendszeresen tíz-húsz milliókkal, húszezres kötegekkel és éles lőfegyverekkel a táskájában mászkált, autózott. Az erzsébetvárosi vezetők féktelenül tömték tovább a zsebüket, mert jól tudták: nem sokáig tehetik. Mit mutatott számukra a gyurcsányi karrier? A következmény nélküliséget, azt, hogy büntetlenül mindent, szinte mindent megtehetnek.


Erzsébetvárosban a köz szolgálatára felesküdött vezetők, különösen Hunvald György vádlott felelőssége vitathatatlan az ingatlanpanama és más bűncselekmények okozta sok száz milliós károkozásban. Azért viszont, hogy a nyomozásban Házmesterként emlegetett volt MSZP-s polgármester szentnek és sérthetetlennek képzelte magát, és egyáltalán bízhatott bármiféle elsikálásban, a Gyurcsány-kormány tette a legtöbbet.
Meg kell hagyni, stílusérzéke mindenképpen volt Hunvald Györgynek, Erzsébetváros korábbi polgármesterének. A szocialista politikus jó fél év múlva huszonnégy társával együtt a vádlottak padján ülve nézhet szembe tetteivel, az általa évekig vezetett kerületnek okozott – az ügyészség adatai szerint 642 millió forintot meghaladó – károkkal, de keresve sem találhatott volna az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült bűnügynek jobb jelszavat a „tolvajtempónál”. Ugyanis mint az a lapunk birtokába jutott, és a széles közvélemény számára ismertté tett nyomozati iratokból, tanúvallomásokból, a titkos, de a vádemeléssel nyílttá tett telefonlehallgatási jegyzőkönyvekből kiderült: mély, talán végzetes benyomást tett rá a Tolvajtempó című film. Az ezredfordulón készült amerikai moziban a főhős, akit Nicolas Cage alakít, egyvalamihez ért nagyon, az autólopáshoz. Megbízója terve szerint ötven autót kell meglovasítania egyetlen éjszaka alatt. Memphis éveken át kijátszotta a törvényt: megpattintott minden elképzelhető márkát és modellt, egyetlen aprócska kivétellel: ez pedig nem más, mint szívszerelme, Eleanor, egy 1967-es Shelby Mustang GT 500 – olvashatjuk a film reklámszövegében.
Golcsa József, Hunvald sok mindent látott és hallott egykori sofőrje tanúvallomásából tudjuk, hogy a polgármester pont ilyenre, azaz tolvajtempósra akarta felújíttatni az Amerikából kifejezetten erre a célra behozatott egyik autóját. Abból amúgy sok volt neki, főként Jaguar, de elővigyázatosságból csak kevés a saját nevén. Szerette a sikert, a pénzt, a csillogást, a nőket és nem csak a mozivásznon. „Mindenből a legnagyobbat, a legfeltűnőbbet, a legdrágábbat igyekezett megvásárolni. Egyszer bejelentette, hogy vett egy repülőt” – mesélte a sofőr, aki Hunvald György fő társát, a volt SZDSZ-es frakcióvezető Gál Györgyöt a VII. kerület gazdasági bizottsága nagy hatalmú elnökeként még inkább urizálónak, hivalkodónak jellemezte. A politikusok két kézzel szórták a pénzt: autókat, nyaralókat, több tíz milliós órákat vásároltak, lakásokat osztogattak a vád szerinti bűntársaknak, rokonoknak, barátoknak, szeretőknek. A polgármester olykor próbált keménynek mutatkozni. Még a nyomozó hatóságoknak is megüzente: „szemet szemért, fogat fogért, ez az én elvem”. A sofőr beszámolt főnöke orosz, ukrán és moldáv kapcsolatairól is. „Aki ellenemre tesz, azt autógumik között kiszállíttatom a tajgára, dolgozni vagy medveeledelnek” – így fenyegetőzött. Hunvald kinézetre egyébként hiteles szerepet játszhatott volna akár A keresztapa című filmben is, hiszen az elmúlt nyolc év kis magyar maffiatörténetének sajátos figurája.
A lezárt nyomozás adatai alapján a több mint kéttucatnyi vádlott ugyan nem egy éjszaka, de több év alatt, bűnszervezetben követte el a különösen jelentős kárt okozó csalás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, vesztegetés bűntettét. Hunvald a 2003-ban kezdődött ingatlanpanama-ügyben a vád szerint bűnsegédként segített Gálnak, majd közösen tévedésbe ejtették Erzsébetváros képviselő-testületét összesen 17 ingatlan értékesítésénél. Gál György lakóépületenként 20-30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért. A vevőnek feltüntetett társaságokba strómanokat ültettek, majd hamis értékbecslések alapján jóval áron alul, nemegyszer lakottan adták el az egykor a városrész ékköveinek számító, mára jórészt lepusztult ingatlanokat. Ha egyszer az üzlet beindul, akkor nincs megállás, a politikusoknak és lekötelezettjeiknek jól jövedelmező adásvételi szerződéseket később felváltották a fiktív tanácsadói megbízások. Zugló, Terézváros MSZP–SZDSZ-es képviselőinek havonta százezreket fizettek ki kölcsönösen.
A Magyar Nemzet az elmúlt hetekben megpróbálta felvázolni a Hunvald-ügy, a 46 ezer oldalnyi nyomozati irat lényegét. A polgármesterről kiderült: rendszeresen tíz-húsz milliókkal, húszezres kötegekkel és éles lőfegyverekkel a táskájában mászkált, autózott. Amikor őrizetbe vették, hirtelen a családját, gyermekeit kezdte el félteni. Nagyon megható. Amikor elkövette a tetteit, szórta az akár a kicsik jövőjére, taníttatására is fordítható, kétesen szerzett pénzeket. De inkább szeretőket tartott, s az sem olcsó. Lám, ha erkölcsi kérdésekről van szó, az iskolák sem számítanak: Hunvald tanult ember, míg Gál csak szakmunkásképzőt végzett, s úgy tűnik, csak annyit értett meg a világból, hogy jó a rongyot rázni.
Lapunk bemutatta azt is, hogy a milliókat közpénzen eltelefonáló Szabó Zoltán volt szocialista parlamenti képviselő szavára hogyan pattantak le a nemegyszer szabálytalanul parkoló autójáról a kerékbilincsek, vagy az ingatlanpanamával szerzett pénzeket miképpen osztogatták egymás között a beavatott képviselők, akik között bizony a dokumentumok tanúsága szerint akkori ellenzékiek is voltak.
Ez figyelmeztető lehet a jövőre nézve. A Fidesz és a KDNP akármilyen rendű, rangú, beosztású országos vagy helyi politikusa remélhetőleg nem kerülhet gyanúba, ám ha mégis, akkor egy út lehet, a távozásé. Ellenkező esetben nem lesznek különbek, mint az országot az elmúlt nyolc évben anyagilag és erkölcsileg is a csőd szélére kormányzó szocialisták.
Erzsébetváros túlzsúfolt, főleg idősek lakta városrész, nem tartozik Budapest módos kerületei közé. Az ott élők talán nem is mind tudják, milyen ingatlanpanamák zajlottak a fejük fölött, és miként károsították meg őket választott vezetőik. Milyen lehetett az a közeg, ahol mindezt meg lehetett tenni? Még a pénzügyi válság idején is, amikor szinte néhány hét alatt százezrek megélhetése került veszélybe többek között a bankok és az akkori országvezetés által rájuk kényszerített devizahitelek miatt. Az erzsébetvárosi vezetők pedig féktelenül tömték tovább a zsebüket, mert jól tudták: nem sokáig tehetik. Mit mutatott számukra a gyurcsányi karrier? A következmény nélküliséget, azt, hogy büntetlenül mindent, szinte mindent megtehetnek. Az érem másik oldalához nem kell magyarázatot fűzni. A nyomozás során lehallgatott telefonbeszélgetéseken elhangzott, hogy kikben is bíztak Hunvaldék. Többek között „a Rókaképűben, aki a Királyfi jobbkeze”. Levelet írtak volna magának Szilvásy György volt titokminiszternek, az ügy elsikálására tett ígéretet Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, de például információkat szerzett a jóbarát, a 2006-os rendőrterror idején Budapest rendőr-főkapitányi posztját betöltő Gergényi Péter, és felvetődött „a legnagyobb főnökkel” való tárgyalás lehetősége is. Talán sohasem derül ki, hogy végül is ki miért nem segített a BKV-ügyben szintén maffiabűntettekkel gyanúsított volt MSZP-s főpolgármester-helyettest, Hagyó Miklóst lerohadékozó tolvajtempós polgármesternek és társainak.
Bukásukhoz csupán adalék, hogy a tetteseket lehallgató nemzetbiztonsági szolgálat a következő fedőneveket osztotta ki: Hunvald György – Házmester, Gál György – Összekötő I., Kálmán Zsuzsanna volt jegyző – Királynő. Most már ők is, ahogy ellenkező előjellel Erzsébetváros, Budapest és az egész ország népe, csak az igazságszolgáltatásban bízhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.