Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 13.
Kávé és külpolitika. A magyar elnökség várható napirendje címmel Ódor Bálint, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Energiapolitikai hétfő esték. Tari Gábor mérnök A Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) szerepe az energetikában címmel tart előadást, amelyet három–öt perces hozzászólások követnek.
Helyszín: Energiapolitika, 2000 Társulat (1053 Budapest, Veres Pálné utca 10. I. emelet.).
Időpont: 17 óra

Kontrasztok? A Szent István Társulat szervezésében működő Irodalmi Kávéház találkozóján Jelenits István és Nádas Péter beszélget a szeretetről.
Helyszín: Háló Közösségi Központ (1053 Budapest, Ferenciek tere 7–8., III. lépcsőház, II. emelet).
Időpont: 18 óra

December 14.
Előadás Fekete Istvánról. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Fekete István Téli berek című művének értelmezési lehetőségeiről tart előadást Rászlai Tibor irodalomtörténész.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Kína „puha ereje”. Salát Gergely, az ELTE BTK kínai tanszéke adjunktusának előadása a kínai „puha erő” stratégiát és annak egyes elemeit tárgyalja. A „puha erő” (soft power) fogalma az 1990-es években jelent meg a nemzetközi politikában, s Kína igen hamar felfigyelt rá. A puha erő lényegében azt a befolyást, tekintélyt, vonzerőt jelenti, amellyel egy ország anélkül tudja érvényesíteni akaratát a külvilágban, hogy gazdasági vagy katonai erőt alkalmazna. Kína a császárkorban rendelkezett ezzel a képességgel, hiszen óriási presztízse volt a kelet-ázsiai régióban gazdagsága, kultúrája, hagyományai miatt. Az utóbbi másfél évszázadban azonban ez a puha erő megkopott, így a kormányzatnak tudatos erőfeszítéseket kell tennie a helyreállítására. Erre számtalan mód kínálkozik: a gazdasági fejlődés mellett a sportsikerek, a márkaépítés, a kínai nyelv és kultúra terjesztése, nagy nemzetközi események megszervezése, filmek, popsztárok exportja és számos egyéb eszköz mind azt a célt (is) szolgálja, hogy Kína vonzerejét – és ezzel láthatatlan befolyását – növelje. A téma az Ismerkedés a mai Kínával, az ELTE Konfucius Intézetének Modern Kína Kutatási Központja által szervezett ingyenes előadás-sorozat része.
Helyszín: ELTE Konfucius Intézete, magasföldszint, Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/F).
Időpont: 18 óra

Széchenyi titkai. Csorba László történész, a Nemzeti Múzeum főigazgatója tart előadást a dunaföldvári művelődési házban a Népszerű Tudomány rendezvénysorozat következő programján. 150 esztendővel ezelőtt, 1860. húsvétvasárnap reggel átlőtt koponyával találták meg döblingi lakosztályában gróf Széchenyi Istvánt. A történész Széchenyi rendkívüli életéről, halálának körülményeiről beszél.
Helyszín: dunaföldvári művelődési központ (Dunaföldvár, Ilona utca 9.).
Időpont: 18 óra

December 15.
Athenaeum az interneten. A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának kulturális eseményén szakmai előadások hangzanak el a könyvtárak mai szerepéről. A programot Hegedűs Endre zongorajátéka, az immár hagyománynak számító könyv-örökbefogadási ünnepség és borkóstoló színesíti. Kérik, hogy a részvételi szándékot december 14-ig jelezzék az érdeklődők a [email protected] e-mail címen.
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia konferenciaterme (1051 Budapest, Arany János utca 1. II. emelet).
Időpont: 15 óra

Isten megjelenése a zenében. Rendhagyó zenehallgatást tart Isten és a zene kapcsolatáról Gárdián Gábor gordonkaművész Szegeden. Közreműködik: Kis Kata rádiós műsorvezető.
Helyszín: Millenniumi kávéház klubhelyisége (Szeged, Dugonics tér 12.).
Időpont: 18 óra

A katolikus egyház és a média. A Nemzeti Fórum Kölcsey Köre A katolikus egyház a médiában címmel szervez konferenciát. Előadást tart Kiss-Rigó László püspök, az MKPK kommunikációs bizottságának elnöke, Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese, Rátkai Balázs, az Új Ember főszerkesztője, Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője, Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője.
Helyszín: Polgárok Háza (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.).
Időpont: 18 óra

December 16.
Csaba testvér a Helikon Könyvesházban. Böjte Csaba ferences szerzetes az adventi beszélgetés közben két interjúkötetét dedikálja.
Helyszín: Helikon Könyvesház (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.).
Időpont: 15 óra

Könyv- és lemezbemutató. Az MTA Irodalomtudományi Intézete, a Csíksomlyói Ferences Rendház, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány könyv- és lemezbemutatót tart a Pázmány Péter Katolikus Egyetem színtársulata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszéke közreműködésével.
Fáy Zoltán könyvész és Kercza Asztrik ferences teológus a Ferences iskoladrámák, I. – Csíksomlyói passiójátékok, 1721–1739 (szerkesztette, sajtó alá rendezte: Demeter Júlia–Kilián István–Pintér Márta Zsuzsanna), Bitskey István irodalomtörténész A csíksomlyói ferences misztériumdrámák forrásai, művelődés- és lelkiségtörténeti háttere (szerző: Medgyesy S. Norbert), Nagy Szilvia drámatörténész pedig A XVII–XVIII. századi magyarországi iskolai színjátszás bibliográfiája – 1998–2009 (szerkesztette, az anyagot gyűjtötte: Szedmák Andrea és Nagy Júlia) című kötetet mutatja be. A résztvevők megtekinthetik a Régi Magyar Színpad DVD-sorozatának legújabb öt lemezét is.
Helyszín: MTA Irodalomtudományi Intézet, Ilylyés Gyula Archívum és Műhely, I. emelet, díszterem (1067 Budapest, Teréz krt. 13.).
Időpont: 16 óra

Az öregedés lényege. Nemrég látott napvilágot a Biofizika sorozatban Az idő a biológiában – Miben áll az öregedés? című tudományos munka. A kötetről Nagy László egyetemi docenssel vendégei, Vincze János professzor és Vincze-Tiszay Gabriella beszélgetnek. A házigazda Szalay István matematikus.
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága, 217-es előadóterem (Szeged, Somogyi utca 7.).
Időpont: 17 óra

Az országkép és ami mögötte van. Kovács Katalin szociológus, Jávor Károly építész és Kőszeghy Lea kutató beszél a vidék, az aprófalvak társadalmának változásáról és a kitörési lehetőségekről.
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.).
Időpont: 17 óra

Utazás a csillagképek között. Planetáriumi jellegű előadást tart Bánfalvi Péter tanár. Derült idő esetén az előadáshoz távcsöves Hold- és Jupiter-bemutató kapcsolódik.
Helyszín: Balaton Színház, Simándy-terem (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 18 óra

Filléres kísérletektől a húszezer forintos kísérletig. A kísérletek a lehető legnagyobb meggyőző erővel hatnak ránk. Összeállításukhoz sokszor nincs szükség drága, bonyolult eszközökre. Környezetünkben sok-sok érdekes, meglepően egyszerű kísérletek alapanyagai és eszközei hevernek: pillepalack, seprűnyél, alufólia, szemeteszsák, tejesdoboz, kiégett izzó, vasaló, sörösdoboz, kávéfőző, hajszárító, teafilter, kés, villa, aprópénz, játékok, autógumi-szelep, farost- és vaslemez, újságpapír, gombostű, szög, gyertya, parafa dugó, befőttesüveg, pumpa, lufi megannyi érdekes kísérlet lelke lehet. Ezekből szeretnének bemutatni a szervezők egy csokorra valót Sebestyén Zoltán egyetemi tanár vezetésével. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, ossza meg velünk az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.