Ismét bíróság elé állnak a cigány futtatók

Nagy Áron
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három terhelt ügyében fontolgatja, hogy fellebbezéssel él a meglehetősen enyhe elsőfokú ítélettel szemben Silvia Steiner, az illetékes államügyésznő – értesült lapunk svájci forrásból. A vádhatóság egyelőre nem erősítette meg a hírt, ám a két fővádlott esetében már biztos a folytatás, védőik ugyanis enyhítésért folyamodtak a fellebbviteli szervhez. Az ügyészségnek az iratok benyújtására jövő hét elejéig van lehetősége.
Emlékezetes, hogy a Zürichi Kerületi Bíróságon augusztusban indult büntetőeljárás négy cigány férfi és női segítőjük ellen, akik a vádirat szerint a város Sihlquai negyedében éveken át különböző etnikumú, nemegyszer fiatalkorú magyar és román nőket kényszerítettek prostitúcióra, zsákmányoltak ki és bántalmaztak kegyetlenül. A szervezet fejére, S. Sándorra az ügyészség által indítványozott 16 helyett mindössze 10 évnyi börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Védője ezzel szemben szabadon bocsátását kérte, ám a verdikt szerint a többszörösen büntetett előéletű férfi esetében pszichiátriai okok miatt nagyon magas a bűnismétlés veszélye, ezért, továbbá a terhére rótt és részben bizonyított tettei miatt semmi esetre sem engedhető viszsza a társadalomba.
A másodrendű vádlottat, R. Antalt hat évre, K. Jenőt és S. Ferencet 28, illetve 18 hónapra ítélték. Ez utóbbiak is messze alatta maradnak a Silvia Steiner által kért tételeknek. K. Jenő és S. Ferenc ráadásul szabadon távozhattak, büntetésüket ugyanis már a vizsgálati fogságban letöltötték.
A svájci közhangulatra jellemző, hogy internetes fórumokon többen felvetették: a halálbüntetés lenne az egyedül elfogadható ítélet a futtatóknak, akik „egy terhes nőből kitapossák a magzatát”. Ez a kegyetlen tett a vádiratban szerepelt, de a feltételezett elkövetés és az áldozaton elvégzett orvosi vizsgálat között túl sok idő telt el ahhoz, hogy bizonyítani lehessen, így meg nem történtnek tekintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.