Ismét itt a Laibach: rekapituláció a hajón

Hegyi Zoltán
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Laibach-koncert lesz az A38-on ma nyolckor. Legutóbb Volk című lemezük kapcsán dübörögtek a himnuszok a budai éjszakában, most pedig a harmincadik jubileumi turné alkalmából, egyben a szlovén fővárost bemutató, kétnapos Ljubljana Calling fesztivál részeként érkezik a zenekar.
A Laibach persze több mint csupán zenekar. A hajdani Jugoszlávia botrányhősei képzőművészcsoportként kezdték (ennyiben talán a Bizottság együttesre is emlékeztethetnének, azzal a különbséggel, hogy a Laibach nem ismer tréfát) egy bányászvárosban, hogy aztán NSK (Neue Slowenische Kunst) néven államot alapítsanak az államban. Művészetit persze, de útlevéllel és egyéb rekvizitumokkal. A Laibach maga volt a provokáció, úgy használták a náci és komcsi jelképeket a színpadon és videóikban, mint mások egy kis füstöt, és ugyanilyen természetességgel válaszoltak, ha valaki (mondjuk egy komplett rezsim) felhúzta magát: „Csak annyira vagyunk nácik, mint amennyire Hitler festő volt.” A betiltás se nagyon segített, ontották a lemezeket, Nyugaton olyannyira felfigyeltek rájuk (mivel nem ők merítettek onnan), hogy a mainstreamhez tartozó együttesek is felhasználták az ötleteiket. A végállomás a Rammstein, ők konkrétan lenyúlták az egész cuccot. A Laibachot ez a legkevésbé sem zavarja, mivel nem hisznek az eredetiségben. Ez persze el is várható a világ legjobb feldolgozás-zenekarától, amely egy teljes lemezt szentelt a Rolling Stones Sympathy for the Devil című alapvetésének, de nem kegyelmezett a Let it Be-nek (Beatles), és nem volt irgalom a One Vision (Queen) számára sem. A legbrutálisabb csapás azonban az Opus nevű osztrák sramlizenekar Life is Life című dalocskájának hátborzongató átértelmezése.
A Laibach ütőereje mit sem gyengült az ezredforduló óta, ez a kíméletlen (sláger)ipari zene ugyanúgy sodor, ha himnuszokat szed szét és rak össze újra, mintha Bachot. A hamarosan megjelenő albumuk címe egyébként Volkswagner. Ki gondolta volna? A koncert előtt Szombathy Bálint tart előadást Laibach-rekapituláció címmel (utalva az 1985-ös Rekapitulacija című albumra), vasárnapig pedig videoinstallációk és filmek láthatók a hajó kiállítótermében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.