Ismét pert nyert egy vak férfi

Grimm Balázs
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen pert nyert a Csemege-Match Zrt. ellen Szigeti Szilárd, az a vak férfi, aki 2009 októberében vakvezető kutyával akart bemenni a társaság egyik üzletébe, de a biztonsági őr és a főpénztáros is útját állta – tájékoztatta lapunkat közleményében a Magyar Helsinki Bizottság tegnap. A jogvédő szervezet közleménye szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította: a vak emberektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni. A másodfokú bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az első fokon megállapított, félmillió forintos, nem vagyoni kártérítést is.
A bíróság hangsúlyozta, hogy rendkívül súlyosnak tartja a vakvezető kutyák bevitelét megengedő jogszabályi rendelkezés semmibevételét, amellyel a Csemege-Match Zrt. egyúttal megsértette Szigeti Szilárd egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát. A testület a megaláztatás miatt találta indokoltnak az elsőfokú bíróság által megállapított pénzösszeget.
Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Szigeti Szilárd ügyvédje szerint bebizonyosodott, hogy jogi eszközökkel eredményesen fel lehet lépni a fogyatékossággal élők védelmében. Kár, hogy az amúgy is sérülékeny csoportokat védő, egyértelmű jogszabályok betartatásáért bírósághoz kell fordulni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.