Játék a kastélyban

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összművészeti fesztiválnak és egész éjszaka tartó zenés-táncos partinak nevezték a szervezők azt az összejövetelt, amelyet november 26–27-én rendeztek meg Bolondok Haza címmel a hajdanvolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) lipótmezei épületében. Gondolom, végtelenül elégedettek voltak magukkal az ötletgazdák, akik a buli szándékáról megelőzően ezt írták a Facebook közösségi oldalon: „Mióta világ a világ, az igazán nagy művészeket saját koruk nem értette meg […] Sok esetben egyszerűen bolondnak titulálták őket. Az esemény célja, hogy MOST adjon szabad teret a kortárs művészeknek és a »bolondságnak«…” (Hozzáteszem: olykor a bolondnak tituláltak tényleg bolondok, ez is benne van a pakliban. Lám…) A pozitív hozzáállás a hepaj végén is megmaradt, az egyik szervező így nyilatkozott: „Sikeresnek értékelem a rendezvényt, mivel egyrészt teljesült a tervezett 7-800 fős látogatószám, másrészt a programokban is sikerült értéket teremtenünk.” (Gondolom, a meg nem értett nagy művészek zöme berúgott.)
Azért ábrázat kell ahhoz, hogy egy tragikus sorsra jutott intézmény (a szabad demokrata Molnár Lajos miniszter ámokfutása idején, 2007-ben zárták be a kastélyszerű OPNI-t) évekkel később egy gyermeteg szójáték segítségével – Bolondok Haza – kabarénak adjon otthont. (Beugró ezerötszáz forint.) Ilyen alapon egy bezárt temetőkertben is rendezhetnének bulit Fel, támadunk! címmel. Hála liberális agyzsibbasztásunknak, szellemi aljasságra még van vevő ebben az országban. Ha rajtam múlna, a jópofa „összművészeti fesztivál” szervezőit és az ő meg nem értett kortárs felfedezettjeiket az újranyitott OPNI gumiszobájába invitálnám, jól ellennének. Sok Napóleon kis helyen is elfér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.