Játszanak velünk?

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs messze az idő, hogy hamarosan hivatalosan, állami szinten is haragudhassunk a pénznyerő automatákra. (Egyelőre csak egyéni szinten haragudnak rájuk a hátrányosan érintett családtagok.) Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a minap azzal állt elő, hogy becslések szerint a különféle játékgépek révén – adócsalással és megtévesztéssel – évente 200-400 milliárdos haszonhoz jut idehaza egy bizonyos érdekcsoport, vagyis ekkora pénzt tüntet el az adóhivatal elől. Érdekes a téma, kivált, ha igaz a fölvetés, miszerint 1991 és 2008 között havi hárommilliót forgalmazott egy-egy ilyen zajos rablómasina, ám a Pénzügyminisztériumot és a Szerencsejáték Felügyeletet valamiért nem érdekelte különösebben, hogy a szoftverhamisítók és más trükkös emberek munkássága révén több ezer milliárdos adókiesés érte a költségvetést. Lázár szerint el kellene zavarni azokat a vezetőket, akik besározódtak az ügyben. (Esetleg bíróság elé kellene állítani őket – ezt már én írom ide.) A frakcióvezető fölvetését írásban juttatta el Orbán Viktor kormányfőhöz, aki a területért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg a válaszadással. Matolcsy kijelentette: nincs egyértelműen bizonyítva a masinák manipulálása, a számok is valószínűleg túlzók, ha vannak is egyedi példák, ő nem hisz az egész rendszer zsiványságában. (Huszonhatezer nyerőgép működik az országban.)
Akárhogyan alakul is a folytatás, a játékautomata-rendszerek továbbfejlesztése aligha virágoztatja fel romos pénzügyi helyzetünket, de az is igaz, hogy a terület gengsztereinek leleplezése sem old meg mindent – bár utóbbi esetben sóhajthatunk egyet, mint dolgos gyepmester a cigarettaszünet előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.