Jogsértéssel szerveztek terepralit

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrég meghozott ítéletében jogsértőnek találta a Közép-Európa Rali egyik futamának természetvédelmi engedélyét a Legfelsőbb Bíróság. Ezzel megerősítették a Pest Megyei Bíróság korábbi elmarasztaló határozatát, amelyet megfellebbeztek a szervezők. Mint ismert, a 2008 áprilisában a „magyar Dakarként” elhíresült terepraliverseny egyik futama Natura 2000 területen, védett lápok és természetvédelmi területek érintésével zajlott le.
Mivel a szervező későn nyújtotta be kérelmét a futam engedélyeztetésére, és a hatóság is a tőle megszokott lassúsággal dolgozott, a versenyt jogerős engedély nélkül tartották meg. Súlyosbította a helyzetet, hogy a második versenynap délelőttjére megérkező engedély életszerűtlen előírásait a szervezők, a versenyzők és a nézők nem tartották be, ezért a futam komoly természeti károkat okozott a védett területen.
A kapkodva kiadott engedély ellen öt civil szervezet (köztük zöldekkel, például a Levegő Munkacsoporttal) fellebbezést nyújtott be, amelyet másodfokon az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség bírált el. A főfelügyelőség jóval a verseny után, már ismerve az okozott károkat és a verseny jogerős engedély nélküli megtartásának tényét, az elsőfokú határozatot szabályszerűnek találta.
A környezetvédők természetesen nem fogadták el az újabb furcsa határozatot, és bírósági keresetet nyújtottak be ellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.