Könnyedén a fajsúlyos témákról

A magyar válogatott és egyetlen magyar klubcsapat sem játszik nemzetközi érdeklődésre számot tartó meccset, Magyarország nem szándékozik pályázni komoly esemény megrendezésére, sokkal inkább a téli álom köszöntött be a napokban a magyar labdarúgásban, ezért először nem értettük Michel Platini budapesti látogatásának az időzítését. Noha az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke tegnap délben Csányi Sándorral, az MLSZ első emberével tartott közösen sajtótájékoztatót, elsősorban azért érkezett hozzánk, hogy Orbán Viktorral egyeztessen. Közismert, hogy január 1-jétől Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, és e minőségében a futball terén is megoldandó feladatok előtt áll.

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel Platini sportdiplomataként is olyan könnyed elegenciával teszi a dolgát, mint annak idején a pályán. Megkérdezték tőle, valóban Kubala Lászlónak köszönhette egykoron rettegett szabadrúgásait. Ha teljesen őszintén válaszolt volna, akkor rövid, határozott nem kíséretében várta volna a következő kérdést, de még eme nehezen megfejthető hátterű érdeklődésre is kedélyesen felelt. „Mindenekelőtt az édesanyámnak és az édesapámnak köszönhetem a technikámat, apám maga is kiváló játékos volt” – kezdte, de hogy véletlenül se mutatkozzon sértőnek, előbányászott egy történetet az emlékeiből Kubaláról is, amelyben már azonosulhatott a kiváló játékossal. Amikor a magyar létesítményhelyzet, a Puskás-stadion tervbe vett újjáépítése került terítékre, hogy ne csak az előre borítékolható, hivatalos helyzetelemzést tárja a hallgatóság elé, barátilag oldalba bökte Csányi Sándort, mondván, a magyar szövetség elnöke a banki szektorból érkezett, neki már csak tudnia kell, milyen módon lehet megteremteni egy ilyen beruházás feltételeit. A tájékoztató záróaktusaként Csányi Sándor egy tízes számú magyar válogatott mezzel lepte meg a háromszoros aranylabdást. „Neves elődök játszottak ebben a mezben” – fogadta az ajándékot Platini, majd hogy még egyértelműbb legyen, mire gondol, csak a P betűt hagyta szabadon, a többit eltakarta. A helyszínről pedig született franciaként, a mezt a vállára terítve távozott.
Az eseményen Platinihez számos témában intéztek kérdést. Így például a 2018. és a 2022. évi világbajnokság helyszínéről, a FIFA döntésének helyességéről. Mint elárulta, nem lepte meg, hogy Oroszország és Katar lett a két befutó: „Mindkét ország egyszerűen érvelt, Kelet-Európában és az arab világban sem rendeztek még vb-t. Az UEFA a lengyel–ukrán, a FIFA pedig a dél-afrikai jelentkezés sikerével bebizonyította, el meri vinni olyan helyre is az eseményt, ahol korábban az elképzelhetetlen lett volna.”
Terítékre került a technika alkalmazása a bíráskodásban – Platini nem híve ennek a megoldásnak, merthogy szerinte fenyegeti a futball humánusságát –, továbbá a FIFA-t érintő korrupciós botrány, a futballhuliganizmus és a sportágat átszövő bundabotrány. „Hiba lenne általánosítani, s azt gondolni, a FIFA-ban csak megvesztegethető emberek vannak. A korrupció ugyanúgy társadalmi probléma, mint a stadionokban megjelenő erőszak vagy a rasszizmus. A fogadási csalások viszont kizárólag a labdarúgásra tartoznak, ebben kell megoldásra jutni” – jelentette ki Platini a három témát összekötve; s egyet kell vele értenünk.
Innen már csak egy lépés, hogy miért is jött Budapestre az UEFA első embere. A csalásra többek között az nyújt lehetőséget, hogy anonim módon lehet fogadni. A szerencsejátékosok így az adózás terhe alól is mentesülnek. Az UEFA azt szeretné elérni, hogy ezt a kiskaput az Európai Unió törvénykezéssel csukja be. S mivel Magyarország lesz a szervezet következő elnöke, ez ügyben hazánktól várható a leggyorsabb intézkedés. Nehéz, de összességében hálás, Orbán Viktornak, a sportág barátjának egyúttal testhez álló feladat.
S miként egy jó diplomatához illik, Michel Platini nem csak kért, ígért is. Szakmai, anyagi támogatást a sportág fejlesztését célzó magyar programokhoz.
Akár még üzlet is lehet belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.