Középmezőnyben állunk

Bár történelmi magasságokba emelkedtek tegnap a hazai üzemanyagárak, még így sem Magyarországon kerül a legtöbbe a tankolás a térségünkben. A benzineseknek drágább autózni Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában is, míg a gázolaj tekintetében a régió harmadik legdrágább uniós tagállama vagyunk, jóval elmaradva az unió átlagától.

Dékány Lóránt
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott szintre emelkedtek az üzemanyagok árai tegnap a hazai töltőállomásokon. A benzinért szerda óta literenként 8, a gázolajért pedig 6 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak. Ezzel a benzin országos átlagos ára 354 forint, míg a dízelé 341 forint lett. A történelmi rekord ellenére nem mondható, hogy a magyarországi üzemanyagárak túllépnék az unió átlagát – legalábbis az Európai Bizottság honlapján közölt adatok szerint. A november 29-i állapotokat tükröző listából kiderül, hogy az EU 27 államában átlagosan 383 forintba került egy liter 95-ös, ehhez képest hazánkban „csupán” 343 forintot kellett érte adni. A gázolaj esetében a EU-átlag 342 forint, míg a magyar kutakon 332 forintba kerül egy liter. A számokból jól látszik az is – feltételezve, hogy az azóta eltelt időszakban nem növekedett az uniós átlagár –, hogy a mostani emeléssel is csak megközelítjük a 27 tagország által felállított középértéket.
Ugyan sokatmondó adat, hogy a Holtankoljak.hu szerint idén a mai napig összesen 40 forinttal nőtt a benzin, míg 45 forinttal emelkedett a gázolaj ára, de ezzel együtt a hazai árak a régió EU-országai között a középmezőnyben foglalnak helyet. A legdrágábbnak mind a 95-ös, mind pedig a dízel esetében Csehország bizonyult. Itt a november 29-i számok szerint egy liter 358, illetve 351 forintba kerül. A benzinnél hazánk a negyedik helyet foglalja el a vizsgált nyolc ország közül, megelőzve – sorrendben – Ausztriát, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát. Többe kerül ugyanakkor a tankolás Szlovákiában és Szlovéniában is: előbbinél a 95-ösért literenként 354, utóbbinál pedig 345-öt kellett fizetni. (Ha hozzáadjuk a tegnapi áremelést is, és feltételezzük, hogy a környező országokban nem változott november 29-e óta az üzemanyagok tarifája, akkor Magyarország a harmadik helyre ugik fel.)
A gázolaj kategóriájában viszont a harmadik helyet foglaljuk el a térség nyolc uniós tagja közül. Csehországon kívül csak Szlovéniában drágább a gázolaj, mint hazánkban. Nyugati szomszédunknál egy liter – a november végi állapot szerint – 335 forintba került, míg nálunk 332-be. Ausztriában eközben a gázolajért 323 forintot kellett fizetni; sorrendben Szlovákia, Románia, Lengyelország, és a dízel esetében is a legolcsóbbnak bizonyuló Bulgária követi. Az EU-s szomszédainkon kívül a hagyományosan nagyon olcsó Ukrajna állna a képzeletbeli lista első helyén, itt ugyanis – a Magyar Autóklub tájékoztató adatai alapján – egy liter 95-ös 198, egy liter gázolaj pedig 180 forintba kerül. Szerbiában a két üzemanyagfajta literje jelenleg 304 és 300 forint körül mozog.
Magyarországon tavaly ilyenkor 298 forintba került a benzin, míg átlagosan 276 forintba a dízel. Tegnap óta a legdrágább töltőállomásokon 370 forint a 95-ös, a gázolaj pedig 368 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.