Kudarc Washington közel-keleti taktikája

Munkatársunktól
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új megközelítést választott az Egyesült Államok a közel-keleti béketárgyalások újraindítására, miután amerikai diplomaták beismerték, hogy nem tudják rávenni Izraelt a ciszjordániai zsidó telepépítkezések befagyasztására, amely palesztin részről előfeltétele lenne a béketárgyalások folytatásának. A Fehér Ház egyik tisztviselője kedden azt mondta, Washington ezentúl a konfliktus központi problémáira koncentrál. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő elismerte, hogy hiába próbálták meg rábírni Izraelt az építkezési tilalom felújítására. Amerikai tisztviselők közölték, a kudarc nyomán Washington a közvetett tárgyalások indítványozását fontolgatja. A következő hetekben arról próbálják meg meggyőzni az izraeli és a palesztin felet, hogy amerikai közvetítéssel a konfliktus alapkérdéseire – a palesztin menekültek visszatérésének joga, a határok kijelölése és Kelet-Jeruzsálem státusa – összpontosítsanak.
Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap a tárgyalások válságba jutásáról beszélt, az Európai Unió pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Izrael nem hajlandó befagyasztani ciszjordániai építkezéseit, s leszögezte, hogy továbbra is törvénytelennek tekinti a zsidó telepek bővítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.