Lesz fővárosi csatornadíj-emelés

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem a Budapest előző városvezetése által készíttetett elemzések szerinti 50-100 százalékkal, de a csepeli szennyvíztisztító tavaly augusztusi teljes üzembe állítása miatt január elsejétől mindenképpen meg kell emelni a fővárosi csatornadíjat – derült ki a Fővárosi Közgyűlés december 15-i ülésére tegnap kiküldött javaslatcsomagból. György István (Fidesz– KDNP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes előterjesztései alapján a csatornahasználatért csaknem 20 százalékkal fizethetünk többet jövőre, erről a szennyvíztisztító francia üzemeltetőjével egyelőre fél évre, 2011. júniusig állapodnának meg. A külföldiek már idén augusztusban ennél magasabb díjat követeltek, és a jelenlegi javaslat egyik változata is közel 40 százalékot tartalmazott, a mostani határozat gyakorlatilag megegyezik a közgyűlésben egy éve elvetett mértékű emeléssel. Az ivóvízért a jelenleg 3 és 4 százalék közötti inflációhoz képest a lakosság kisebb, 2,7 százalékos díjnövekedésre számíthatnak, míg az ipari-közületi fogyasztóktól 6,4 százalékkal kérnének többet. A temetkezés, valamint a kegyeleti szolgáltatás árai átlagosan 9,6 százalékkal nőhetnek. Az előterjesztések szerint a szemétszállítás két éve változatlan díjának 5,27 százalékos emelése éves átlagban szinte csak feleannyi terhet jelent majd, a szennyvízszippantás pedig nem drágulna. A kéményseprés díja követheti az inflációt, azaz 3,8 százalékos lehet.
Mint az korábban kiderült, a BKV-tarifák emelését elvetették a város vezetői. Újdonságként januártól bevezetik az úgynevezett Budapest-jegyeket. Ezek a 24 órára, a 72 órára, illetve egy hétre szóló jegyek a bérletekhez hasonlóan, változatlan áron a MÁV és a Volán járataira is érvényesek lesznek. Ide tartozik még, hogy a közgyűlés előtt szereplő, céljuk szerint a közlekedést kulturáltabbá tevő indítványok szerint ezután a tömegközlekedési járművek felszíni megállóiban sem lehetne dohányozni. Utóbbit az aluljárókban már idén tavasztól tiltja egy fővárosi rendelet, és ezután már alkoholt sem lehetne fogyasztani majd a föld alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.