Leváltják a Főgáz MSZP-s vezetőjét

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest Fidesz–KDNP-s vezetői megkezdték a vegyes tulajdonú fővárosi cégek privatizációs szerződéseinek a vizsgálatát. Első lépésként leváltják Bakonyi Tibort, a Főgáz Zrt. szocialista vezérigazgatóját – derült ki a városháza tegnapi közleményéből. Tarlós István főpolgármester a volt MSZP-s parlamenti képviselőt és főpolgármester-helyettest a jövőben más feladattal bízza meg.
– A főpolgármesterrel erről még nem beszéltem – mondta lapunknak Bakonyi. Hozzátette: rendkívül sikeres céget ad át utódjának, a 36 milliárd forintos alaptőkéjű társaság az elmúlt négy évben 30 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a felerészt német tulajdonosnak, illetve a fővárosnak. – Itt nem voltak botrányok, és a piacon senkit nem érdekel, hogy kinek milyen párttagkönyve van – tette hozzá.
Bár a városvezetés bizalmát a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatói a továbbiakban is élvezik. Ezekben a részben privatizált közműcégekben 1997-ben a menedzsmentjogokat is „eladták”. Az önkormányzat csak javaslatot tehet a francia tulajdonosoknak. A külföldiek Magyarországról eddig évente 6-8 milliárd forintot vihettek ki osztalékként vagy menedzsmentdíjként. A fővárosi ellenzék a Demszky-korszakban hiába javasolta a privatizáció felülvizsgálatát. György István főpolgármester-helyettes azonban nemrég megerősítette: a város érdekeit érvényesíteni akarják a szerződésekben is, és középtávon a cégek viszszaszerzésében gondolkodnak.

Nyomoznak a Pécsi Vízmű számlái miatt. Információnk szerint nyomozás indult – a részben francia tulajdonban lévő – Pécsi Vízmű Zrt. tavalyi számlakibocsátásai miatt, csalás vétségének gyanújával. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy első ízben elutasították a nyomozást, ám a feljelentő panasza után mégis elrendelték a vizsgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.