Lezárták a strandokat Sarm el-Sejknél

Hírösszefoglaló
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fürdési tilalom van érvényben Egyiptomban, a Sínai-félsziget déli részén található Sarm el-Sejkben, ahol a múlt héten több turistát is cápatámadás ért – tudta meg a távirati iroda. A magyar utazók által is kedvelt turistaparadicsomnál a múlt keddi és szerdai cápatámadásokban három orosz és egy ukrán turista sérült meg súlyosan. A veszélyes ragadozókat a hatóságok közlése szerint befogták, így szombaton a város polgármestere bejelentette, hogy a fürdés újra biztonságos, az úszási tilalmat feloldották. Az ügyet az egyiptomi környezetvédelmi miniszter is megoldottnak nyilvánította.
Vasárnap azonban a cápák újra támadtak, és ezúttal öltek is, egy hetvenéves német nőt téptek szét a strandolók szeme láttára, kőhajításnyira a parttól. A hatóságok újra fürdési tilalmat léptettek életbe. A partokon hétfő óta csak egy-két napozót lehet látni, néhányan azért a tengerbe lógatták a lábukat, figyelve a parti vizeket járó felderítőhajókat. Hétfőn újra látták a gyilkos cápákat a sínai-félszigeti üdülőhely közelében a sekély vizekben.
A vörös-tengeri üdülőhelyeken ritkák a cápatámadások. A múlt heti esetekért feltételezések szerint két óceáni fehér foltú cápa a felelős. Ez a faj normális esetben nem merészkedik közel a partokhoz.
Egyiptom nem tud napirendre térni a történtek felett. A kormány nemzetközi szakértőket hívott a cápa felkutatására, ugyanakkor a szakemberek sem értik pontosan, mi okozhatja a nagy testű ragadozók furcsa viselkedését. A találgatások közepette több olyan vélemény is napvilágot látott, amelyek szerint a cápatámadások hátterében valójában Egyiptom szándékos tönkretétele áll, méghozzá az ország számára az egyik legfőbb bevételt jelentő turizmus romba döntésével. Akik ezt a véleményt vallják – írta az MTI –, azok szerint az ügyben az első számú gyanúsított nem más, mint a szomszédos Izrael titkosszolgálata, a Moszad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.