Megbékél a NATO Moszkvával

Történelminek számító kiegyezést kötött Oroszországgal a NATO – kommentálta gyakorlatilag egyöntetűen az atlanti szövetség szombaton véget ért lisszaboni csúcsát a nemzetközi sajtó. A NATO és Moszkva közeledése mellett a tagállamok döntöttek az új stratégiai koncepcióról is, a várható afganisztáni menetrendről, valamint a szervezet reformjairól.<br /> <br />

Munkatársainktól
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök jelenlétében a NATO–Oroszország Tanács szombati ülését követően a felek írásban deklarálták, nem jelentenek fenyegetést a másikra nézve. A történelminek számító kijelentéssel jelentős mértékben közeledhet egymáshoz a NATO és Oroszország. A megállapodással kapcsolatban Orbán Viktor magyar kormányfő elmondta, Közép-Európa szempontjait is figyelembe kell venni abban a nagy folyamatban, amelyet a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak erősítése jellemez. Szergej Karaganovot, az orosz Kül- és Védelempolitikai Tanács elnöke kifejtette, Európának, valamint Oroszországnak csak akkor van esélye, ha összefognak.
Hosszas előkészületek után a szombaton záródó kétnapos liszszaboni csúcson döntöttek a rakétavédelemről, amelynek keretein belül a NATO és Oroszország először a fenyegetések elemzésével megkezdi az együttműködést e területen. Az afganisztáni misszióban érintett külföldi erők – a NATO 28 tagországán kívül még húsz másik ország – közölték, jövő júliusban megkezdik a biztonsági feladatok átadását az afgán kormányerők számára, amely talán 2014-re befejeződhet. A tagállamok Lisszabonban döntöttek arról is, hogy a jövőben a katonai vezetési rendszerben is csak kilencezer ember vesz részt a jelenlegi 13 ezer helyett.

Részletek a 8., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.