Megújul a budafok–tétényi Duna-part

Megkezdték a beruházók a budafok–tétényi Duna-part rendbetételét az önkormányzat értékesítési pályázata alapján. Szabolcs Attila, a kerület fideszes polgármestere szeretné, ha a környékbeliek hozzáférnének a vízparthoz, és ha egy parkos, közösségi terekkel rendelkező városrésszel bővülne a dél-budai térség. A befektető kötelezettséget vállalt a területen korábban felhalmozott hulladék felszámolására is.

Vigh Dániel
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadidős és sportcélokra fenntartott parti sáv épül ki a XXII. kerületi Duna-part mellé tervezett lakóövezet teljes hosszában, amelyet lakások, irodaépületek, általános iskola és egy konferenciaközpont határol majd – tudta meg lapunk Szabolcs Attilától, a kerület polgármesterétől. Elmondta, az önkormányzat célja, hogy a terület Dél-Buda első Duna-parti ingatlanfejlesztési programjaként illeszkedjen Nagytétény megújításához, felértékelje a terület tágabb környezetét, új munkahelyeket, lakásokat teremtsen a térségben, és közhasználatú Duna-partot adjon a helyieknek. Nem akarták, hogy újabb bevásárlóközpont épüljön erre a gyönyörű vízparti területre – hangsúlyozta a politikus. Szerinte a 32 hektáros helyszínt mindenképp úgy kell fejleszteni, hogy a környékbeliek hozzáférjenek a partszakaszhoz.
A terület a közelmúltban Budafok–Tétény önkormányzatának értékesítési pályázata alapján került a BD Park Zrt. tulajdonába, amely májusban neki is látott a munkálatoknak. A Duna-part már többször felkeltette a befektetők érdeklődését: kempinget, szabadidőközpontot, vízi bázist létesítettek volna. A nagytétényi szakasz bizonyos részén egyelőre óriási gondot jelent a környezetszennyezés – ismerte el a polgármester. A hatvanas években itt üzemelő kommunális szemétlerakóban gyűjtötték a fővárosi háztartási hulladék egy részét, ezért a hasznosítás előtt megoldást kellett találni a négy-öt méteres hulladékréteg felszámolására – folytatta Szabolcs Attila. A használható talajt a területen visszatöltik, miután megépítették az árvízvédelmi gátat. A töltésen folytatódik majd a kerékpárút és gyalogos sétány is lesz. A gát megépítésével megőrizhetők az ártéri növények, s a kialakuló 35–100 méter széles teraszos parti sáv minden vízállásnál garantálja a Duna megközelíthetőségét.
A politikus kiemelte, kisvendéglők, csónak- és jachtkikötők, valamint tágas, parkos közösségi terek is szerepelnek a tervekben. A Duna-part déli részén a tétényi kastélyparkhoz közvetlenül kapcsolódó fesztiválteret alakítanak ki. A főtér körül éttermek, gyógyszertár, posta, fodrászat, piac és egyéb üzletek sorakoznak majd. Fontos szempont volt, hogy az épületek illeszkedjenek a környezethez, ezért a legnagyobb lakó- vagy irodaház is legfeljebb két emelet magas lehet. Csak a sportcsarnok és a Dunakavics konferenciaközpont emelkedik majd ki jobban. Már a MÁV-val és a BKV-val is folynak a tárgyalások a lehetséges vonatállomások, illetve buszmegállók kialakításáról. A gát már jövőre elkészülhet, de még sok a teendő az új városrész 2015-ben tervezett átadásáig – fűzte hozzá Szabolcs Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.