Mikor rehabilitálják Hómant?

Hóman Bálint rehabilitálása kérdésének megnyitását egyértelműen támogatom – nyilatkozta lapunknak Pálinkás József. – Tudományos szempontból egyértelmű és korszakalkotó az ő tevékenysége, politikai tevékenysége az, ami nem egyértelmű – mondta az Akadémia elnöke, aki annak idején Kosáry Domokossal együtt részt vett Hóman Bálint újratemetésén.

Tarics Péter
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hóman Bálint rehabilitációját még Kosáry Domokos, az MTA egykori elnöke indította el a kilencvenes évek elején, a kezdeményezés azonban – a sok ellenző miatt – kudarcba fulladt. Hómant 1946-ban „háborús bűnösként” életfogytig tartó fegyházra ítélték, előbb a gyűjtőfogházban, majd 1949-től Vácott raboskodott, 1951-ben halt meg a börtönben. Sokak szerint téves az a felfogás, amely szerint Hóman történészi tudományos tevékenységét összemossák politikai munkásságával. Ezért nemcsak Hóman rehabilitációja a fontos, hanem az ellene hozott 1946-os népbírósági ítélet megsemmisítése is.
Ezt főként annak a székesfehérvári levéltári konferenciának az előadói és szervezői szorgalmazzák, amelyet a múlt héten rendeztek Hóman Bálint munkásságáról Történelmi átértékelés címmel, a tudós és neves kultúrpolitikus születésének 125. évfordulója tiszteletére. A konferencia – amelynek előadója volt többek között Romsics Ignác egyetemi tanár, Tőkéczki László tanszékvezető egyetemi docens, Pritz Pál egyetemi magántanár, Dénes Iván Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár – levelet fogalmazott meg Pálinkás Józsefnek, amelyben Hóman rehabilitációját kérik. Információnk szerint az Akadémia elnöke még nem kapta meg e levelet, de lapunknak azt nyilatkozta, hogy támogatja a folyamat elindítását. Pálinkás szerint alapos vitát követően kell eldönteni, hogy Hóman Bálint politikai tevékenysége milyen tartalommal bírt, ez azonban nem feltétlenül a tudományos élet képviselőinek a dolga.
A konferencia résztvevői nemcsak Hóman Bálint tudományos tevékenységét tartják jelentősnek és kiemelkedőnek, hanem kultuszminiszteri munkáját is, sőt az 1932-től 1945-ig tartó országgyűlési képviselőségét is, amikor Székesfehérvár küldötteként ült a parlamentben. Sokan azonban német orientációjú viselkedéssel, antiszemitizmussal, nyilas lelkülettel vádolják őt, ezért késik mindmáig a rehabilitációja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.