Milliárdokat kap ma a BKV

A Magyar Államkincstár intézkedett a BKV-nak juttatott 7,5 milliárd forintos állami támogatás átutalásáról, az összeg ma érkezik a fővárosi cég számlájára – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közlekedési cég szerint a pénz az idei üzleti terv végrehajtását biztosítja. A sztrájkveszélyt közben a vezetők és a szakszervezetek is cáfolták.

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videofelvételek cáfolják. A Fővárosi Közterület-felügyelet, miután értesült arról, hogy a Kálvin téri aluljáróban a közterület-felügyelők egyik, hajléktalanokkal történt intézkedését egy szervezet erőszakos fellépésnek minősítette, haladéktalanul kivizsgálta az ott történteket – közölte lapunkkal Pető György igazgató. A vizsgálat megállapította, hogy erőszakos cselekmény a helyszínen nem történt, és ezt a térfigyelő kamerák is rögzítették. Rendőri igazoltatás és közterület-felügyelői fellépés miatt a napokban a Város Mindenkié nevű csoport tiltakozott és jelentett be tüntetést. – Sajnálatos módon néhány közterület-felügyelőhöz nem jutott el az az információ, hogy a főváros által meghirdetett társadalmi megbékélés programba bevont utcai szociális munkások igazolókártyával látják el az aluljárókban élő hajléktalanokat – hangsúlyozta az igazgató. Az önkormányzat terve szerint december 15-ig rendet tesznek 12 kiemelt fővárosi aluljáróban.


Rekordgyorsasággal – két nappal a kormányhatározat megjelenése után – utalta át a nemzetgazdasági tárca a BKV zavartalan működésének biztosítására szolgáló 7,5 milliárd forintot – írta tegnapi közleményében a tárca. Szerdán még Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester érthetetlennek nevezte, hogy miért nem érkezett meg eddig a pénz, amelyről több mint két hete határozott a kormány az októberben a kormányfővel kötött megállapodás alapján.
A 7,5 milliárdos támogatásról lapunknak Bolla Tibor, a BKV Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta: az összeg nem „tűzoltásra” kell, a dolgozók pénze eddig sem került veszélybe. – Az állami segítség az idei üzleti terv végrehajtásához szükséges, amely tavaszig, azaz a következő év gazdálkodásáról szóló döntéséig tart. A ma megérkező összeg nincs „pántlikázva”, abból bért fizetünk, üzemanyagot, alkatrészt vásárolunk vagy éppen karbantartásra fordítjuk – emelte ki. Hozzáfűzte, nincs semmiféle sztrájkveszély. Ezt lapunk kérdésére megerősítette Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetsége alelnöke. Erről az esetlegesen elmaradó bérkifizetés miatt beszéltek korábban egyes szakszervezeti vezetők. Nemes szerint a BKV dolgozóinak döntő többségét tömörítő három szakszervezet közül senki nem foglalkozott komolyan a sztrájk lehetőségével. Ugyanakkor hozzátette, továbbra is kérdéses a buszok kiszervezésének a terve, amelynek ügyében személyes találkozót kértek a főpolgármestertől. Attól tartanak, hogy az alvállalkozások a munkavállalók és az utasok kárára próbálnak meg spórolni a nehéz helyzetben lévő BKV-nak.
A cég külső és belső adósságállománya csaknem 800 milliárd forint, a kötött pályás járműveikre ideiglenes közlekedési engedélyük van. Mindezek mellett pedig a BKV több mint ezer buszának átlagéletkora januártól eléri a 18 évet.

Demszky hárít. Nem leszek gyanúsított – nyilatkozta a Népszavának Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, akit szerdán már a rendőrségre idéztek be tanúként a Főkert Zrt.-nél zajló nyomozás ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.