Mindent visz a Facebook

Az idei év slágere volt a Facebook. A közösségi portál alapítója, Mark Zuckerberg a Vanity Fair magazin legbefolyásosabb emberek listájának aranyérmese a Time magazin Az év embere címét is bezsebelte. A díj jogosságát megkérdőjelezők kritikája ellenére világosan látszik, hogy a digitális bennszülöttekként is emlegetett netgeneráció tagjai egyre nagyobb teret követelnek maguknak, átalakítva a befolyás és a hatalom eddig ismert csatornáit.

Balogh Roland
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Facebook nagyon fontos volt számomra, amíg Afganisztánban szolgáltam, nem kicsit borzongtam meg, amikor értesültem róla, hogy a Time szerint a közösségi portál alapítója, Mark Zuckerberg lett az év embere az idén – írta az amerikai The New York Timesnak küldött levelében Salvatore Giunta. Az amerikai hadsereg törzsőrmestere nincs egyedül véleményével, ugyanis sokakat meglepett, hogy a 26 éves Facebook-alapító érdemelte ki a Time rangos kitüntetését.
A hetilap 1927 óta minden esztendő végén annak ítéli oda a címet, aki vagy ami szerintük az adott évben a leginkább hatással volt a világra, illetve jó, netán rossz irányba befolyásolja az emberiség életét. Richard Stengel lapszerkesztő szerint az idén azért Zuckerbergre esett a választásuk, mert a közösségi portál a maga 550 millió felhasználójával olyan méretűvé terebélyesedett, amely komoly hatást gyakorol az emberek mindennapi életére, szokásaira és kommunikációs kultúrájára.
Kétségtelen tény, a 2004 februárjában a Harvard Egyetem belső hálózatán létrehozott internetes alkalmazás napjainkra valóban a társasági kommunikáció egyik alapjának számít, Zuckerberg azonban nem feltétlenül nyerte el mindenki egyöntetű elismerését. (A Time olvasóinak szavazásán például a WikiLeaks portál vezetője, a komoly diplomáciai vihart kavaró Julian Assange vezetett utcahosszal – a szerk.) A jelenleg 6,9 milliárd dollárra becsült vagyonával Zuckerberg elképesztően gyorsan robbant be a milliárdosok közé. A New Yorktól negyven kilométerre fekvő, tízezres lélekszámú Dobbs Ferryben született Facebook-alapító az idén már részesült hasonló elismerésben. Az amerikai Vanity Fair magazin ugyanis a világ legbefolyásosabb emberének választotta.
A Zuckerberg körüli érdeklődés az elismerésektől függetlenül érezhetően nő, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy nemrég kezdték el vetíteni a mozikban A közösségi háló című, a Facebookról és annak alapítójáról, magánéletéről és a közösségi oldal ötletének megszületéséről szóló filmet. Az alkotók ugyanakkor már az előkészületek alatt közölték, a mű nem kíván szobrot emelni a magánvagyonának felét állítólag jótékony célokra felajánló Zuckerbergnek. A David Fincher jegyezte film bizonyos szempontból megpróbált rávilágítani a Facebook létrejöttének árnyoldalaira, a Zuckerberg és a közösségi portál alapötletét megalkotó három harvardos kollégistatársa közötti feszültségekre is, igaz, a 26 éves fiatalember személyes interjúi alkalmával nem igazán árult el sokat személyiségéből.
A kritikák ellenére ugyanakkor jól látszik, hogy – az amúgy az idei év legjobb munkakörülményeket biztosító amerikai nagyvállalatának is megválasztott – Facebook valóban egyre nagyobb hatást gyakorol a világra, és át is alakíthatja az eddig megszokott hatalomgyakorlási, érdekérvényesítési mechanizmusokat. Ezt egyre több politikus és egyéb szervezet – például az amerikai hadsereg – ismeri fel, és mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi oldalon indított kampányaikra, hogy hatást tudjanak gyakorolni az internetes korszak digitális bennszülöttjeire, akik már a világháló létrejötte után születtek, és idejük, életmódjuk ezer szállal kötődik többek között a Facebookhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.