Munkácsy Kieselbachnál

P. Szabó Ernő
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paál László, Perlrott Csaba Vilmos, Berény Róbert, Dési Huber István festményei szerepelnek a többi között a Kieselbach Galéria holnaptól látható harmadik, értékesítéssel egybekötött kiállításán. A tárlat anyagából kiemelkedik Munkácsy Mihály két alkotása, amelyekhez hasonlóan jelentős darabok az életműből az elmúlt évtizedekben csak elvétve kerültek a magyar műtárgypiacra. A méretével is lenyűgöző Pásztorlány az erdőben című festményt egykor a korszak egyik leghíresebb párizsi műkereskedője, Charles Sedelmeyer adta el Palmer Potternek, a dúsgazdag chicagói üzletlánc-tulajdonosnak, a másik Munkácsy-kép a Krisztus Pilátus előtt vázlata, a Magyar Nemzeti Galéria időszakos kiállításán bemutatott monumentális alkotásának friss festőiséggel megoldott változata.
Ahogyan a látványosan megújult galériában rendezett tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a kiállítóterem megnyitása a több lépcsőben tervezett, illetve kivitelezett átépítés első szakaszának lezárása, az átépítéssel a Kieselbach Galéria a legreprezentatívabb körülményeket kívánja megteremteni a legszínvonalasabb műtárgyak bemutatásához. Az építkezés egy-egy etapjához a tervek szerint a magyar műkereskedelem, műgyűjtés és könyvkiadás szempontjából fontos események kötődnek. Mostanra elkészült a galéria által kiadott 23. kötet, amely Bedő Rudolf legendás műgyűjteményét mutatja be, és elkezdődött például a Kieselbach Tamás által kiadott Modern magyar festészet harmadik és negyedik kötetének az előkészítése, ezek az utóbbi fél évtizedben felbukkant műveket is tartalmazzák majd. A magyar művészet értékeinek megmutatását, megbecsülését célozza az Első Magyar Festmény- és Műtárgyszakértői Iroda is, amelyet Kieselbach Tamás, Einspach Gábor és Molnos Péter hoz létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.