Nagyon sokba kerül a tiszta levegő

Dékány Lóránt
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg pénzbe kerülhet az új, károsanyag-kibocsátás csökkentést célzó uniós direktíva, amelyet nemrég fogadott el az Európai Tanács – mondta az Energiainfo.hu-nak James Atkins, a szén-dioxid-kvóták kereskedelmével foglalkozó Vertis Finance szakértője, hozzátéve: a döntés anyagi és egészségügyi előnyei nyilvánvalóak. Az unió számításai szerint mintegy 52 ezer üzemet (erőművet, illetve ipari létesítményt) érintenek majd az új irányelv előírásai.
Ennek értelmében azonban az elkövetkező években, évtizedekben jelentősen csökkenhet a levegő szennyezettsége, hiszen szigorodnak majd a kén-dioxid, a nitrogéntartalmú vegyületek, a por, az azbeszt és a nehézfémek szűrésére vonatkozó szabályok is. A direktíva alapján már 2012-től alkalmazniuk kell a cégeknek azt az elvet, mely szerint a lehetőség szerinti legkorszerűbb technológiát kell felszerelni egy újonnan létesülő üzemben. A már meglévőknek 2016-ig kell átállniuk a lehető legtisztább technológiára, különben a kibocsátási kvótáik azonnali mérséklésére számíthatnak. (Ezeket az egységeket az adott üzem légszennyezése alapján állapítják meg úgy, hogy az ösztönözze a vállalatokat a károsanyag-kibocsátás visszafogására. Aki ezáltal felesleget tud képezni a kvótákból, az eladhatja azt, míg aki többet füstöl a megengedettnél, további egységeket kénytelen vásárolni.)
Az újonnan elfogadott irányelv azonban James Atkins szerint egyelőre nem befolyásolja a kvótakereskedelmi piacot. Ha ugyanis egy cég a jövőben új szűrők építését engedélyezteti, akkor kikerül a kvótakereskedelemből. Vagyis nem határoznak meg számára emissziós korlátot, csak ha az kifejezetten szükséges a helyi szennyezés csökkentéséhez, vagy ha egy létesítmény átmenetileg kikerül a meghatározó szabályok hatálya alól.
A szakmai hírportál összefoglalója szerint a pénzügyi megtakarítást az EU szakértői 7–28 milliárd euróra teszik évente a direktíva nyomán. Ugyanakkor a finn Pöyry energetikamérnöki cég számításai szerint az autóknál hasonló szűrő kiépítése 80 angol fontba kerül kilowattonként, ami egy 500 megawattos erőmű esetében 40 millió fontot, vagyis 13 milliárd forintot jelent az adott cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.