Napi sajtószemle

MN
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LE TEMPS
A hidegháború óta nem voltak ilyen jók a feltételei egy új együttműködésnek Oroszország és a NATO között, fogalmaz a svájci lap.

DIE WELT
Amennyiben Oroszország nem szövetkezik Európával, Kína utánfutójává válhat, idézi a német konzervatív lap Szergej Karaganovot, az orosz Kül- és Védelempolitikai Tanács elnökét. Mint a politológus egy a napokban megjelent tanulmányában kifejti, a jövőben két ország, az Egyesült Államok és Kína diktálja majd a világpolitikát, s Európának, valamint Oroszországnak csak akkor van esélye, ha összefognak. Karaganov szerint Oroszországnak el kell felejtenie történelmi dilemmáját, s Ázsia és Európa közül az utóbbit kell választania. Ugyanakkor a magasan civilizált, fáradt és túlterjeszkedett Európának is jobban kellene támaszkodnia Oroszországra, hívja fel a figyelmet a befolyásos elemző.

theguardian
Moszkva és a Nyugat közeledését fenyegetik az amerikai republikánusok a START szerződés ratifikálásának aláásásával, írja a brit baloldali lap. Az elemzés dicséri Obamát, amiért felülvizsgálta a neokonok Oroszországgal kapcsolatos politikáját, s rendezte Moszkva és Washington viszonyát. Ez a helyzet megváltoztatta Lengyelország és Oroszország kapcsolatait, s ennek volt köszönhető az is, hogy Moszkva támogatta az Irán elleni szankciókat. Egész Európa nyert ezzel az enyhüléssel, s most ez a folyamat került veszélybe.

RZECZPOSPOLITA
Teljes mértékben megfelel a lengyel érdekeknek a NATO új stratégiai koncepciója, amelyben sikerült megőrizni a hagyományos, így a kollektív védelem funkcióit és az új kihívásokat, idézi a konzervatív lengyel lap Radoslaw Sikorski külügyminisztert. Egyúttal szakértőket megkérdezve felhívja a figyelmet arra, hogy kulcsfontosságú lesz a dokumentumban foglaltak átültetése a gyakorlatba, amelyre komoly befolyással lesz a gazdasági válság. A védelmi képességek csökkenése azonban később még sokba kerülhet, szögezi le a lap.

SUNDAYS ZAMAN
Megnyugvással vette tudomásul Abdullah Gül török elnök, hogy a NATO elfogadta országa fenntartásait a tervezett rakétavédelmi rendszer kapcsán – írta az angol nyelvű török napilap. Ankara fontosnak tartotta, a szövetség új stratégiai koncepciójának szövegébe ne kerüljön be olyan, hogy a rakétapajzsot valamely ország tevékenysége miatt állítják fel.


Az afganisztáni csapatkivonás attól függ, mi zajlik a terepen – idézte a közép-ázsiai országgal kapcsolatos stratégiaáthangolást az amerikai hírtelevízió. (A NATO-csúcs kapcsán az amerikai sajtót kifejezetten a várható afgán stratégiahangolás érdekelte – a szerk.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.