Nem amatőröknek való a pénzpiac

Új őrület van terjedőben hazánkban: az online részvény- és devizakereskedés. A szárnyra kapó városi legendák napi százezer forintos nyereségekről szólnak, miközben a tapasztalt kereskedők a fejüket fogják arról értesülve, hogy a piacok iránt hobbiszinten érdeklődő civilek a megtakarításaik jelentős részét rábízzák az árfolyamok hullámaira.

Csécsi László
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombamód szaporodtak az utóbbi egy-két évben az online tőzsdei és devizakereskedési oktatást nyújtó szolgáltatók. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint az ilyen cégek egy része jogosulatlanul végez engedélyköteles tevékenységet, ezért nemrégiben többnek is bírságot kellett fizetnie. – Miközben e társaságok hivatalosan oktatásszervezéssel foglalkoznak, egy részük devizakereskedést is végez, holott ez utóbbihoz a felügyelet engedélyére van szükség – mondta lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője.
A cégek hirdetéseiben az szerepel, hogy olyan kereskedési stratégiákat tanulnak az ügyfelek, amelyektől hosszú távon jó hasznot remélhetnek. A bajok ott kezdődnek, hogy a módszerek kipróbálásához a tanulóknak csatlakozniuk kell egy kereskedési platformhoz, ahol számlát kell nyitniuk, hogy élesben is kipróbálhassák a tanfolyamon tanultakat. Mivel a képzés egy konkrét platform használatáról szól, a tanulóknak nincs választási lehetőségük, adott cég kereskedési programjához kell csatlakozniuk. Vagyis a tanfolyamok gyakorlatilag felhajtják az új ügyfeleket az online-kereskedéssel foglalkozó cégek számára.
Ráadásul a pénzügyi felügyelet vizsgálatai szerint az oktatás színvonala is kívánnivalót hagy maga után. – Az ügyfelek még nagyjából sincsenek tisztában a valós kockázattal és a devizapiac sajátosságaival – közölte Binder István. Ennek ellenére a kereskedők jelentős tőkeáttételt kínálnak számukra. Ez azt jelenti, hogy a számlájukon lévő pénz többszörösét kapják kölcsön a szolgáltatótól, így nagyobb tételben kereskedhetnek. E módszer egyik előnye, hogy jóval nagyobb nyereségre tehetnek szert, mint ha csak a saját pénzüket kockáztatnák. Ugyanakkor a veszteségek is sokkal nagyobbak lehetnek, akár a néhány százalékos veszteség is felemésztheti az ügyfél devizázásra szánt vagyonát.
A lapunknak nyilatkozó pénzügyi szakemberek szerint amatőrként belevágni a devizakereskedésbe szinte biztos bukást jelent. Tóth András pénzügyi tanácsadó lapunknak elmondta: az ügyfelei körében készített statisztikák szerint húsz felkészületlen tőzsdéző és devizázó közül egy ússza meg komolyabb veszteség nélkül a kalandot. – Az alapvető szabályok betartása nélkül zajló kereskedés inkább nevezhető szerencsejátéknak, mint befektetésnek, és mint ilyen, függőséget is okozhat – jegyezte meg Tóth András.

Túl sok a pénzügyi szabálysértés. Szigorúbb szankciókkal regulázná meg az Európai Bizottság a pénzügyi szolgáltatások szabályait áthágó társaságokat – értesült a távirati iroda. Michel Barnier bizottsági tag hangsúlyozta: a szankciók tagállamonként nagyon eltérőek és nem mindig jelentenek hatékony visszatartó erőt. Hozzátette: jelenleg túl gyakran történik szabálysértés, a mostani felvetések azt a célt szolgálják, hogy a szankciók erősebbek legyenek, illetve a lakosság érdekei hatékonyabban érvényesüljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.