Német adócsaló szervezetet ítéltek el

Stefan Lázár
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégymillió euróra rúgó kárt okozott az államnak az a bűnszövetkezet, amely német vágóhidakon külföldi munkavállalókat foglalkoztatott anélkül, hogy eleget tett volna a szociális előírásoknak és adószabályoknak. A szövetségi köztársaság egyik legnagyobb méretű adóeljárásának a végén Észak-Rajna-Vesztfália tartományi bírósága Düsseldorfban öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte a szervezet vezetőjét. A vendéglátó-ipari szakszervezet (NGG) elnökhelyettese, Claus-Harald Güster szerint a vétkes és segítői a rablókapitalizmus rendszerét alkalmazták.
Németországban tavaly rekordmennyiségnek számító, közel nyolcmillió tonna hús hagyta el a vágóhidakat. Csalogató forgalom az illegális módszerekkel működő vállalkozás számára. A fővádlott, Alex H. mindenekelőtt a közép- és kelet-európai térségből toborzott vendégmunkásokra építette aktivitását, lengyelekre, magyarokra és románokra, akiket azután ötven képviseletre támaszkodó hálózaton keresztül közvetített ki a vágóhidakhoz. A mintegy ezer személyt kitevő csapat tagjait önálló vállalkozóknak nyilvánították, és ezzel megkerülték mind a kereseti adó, mind a beteg- és nyugdíjbiztosítás befizetését.
Az elítélt hálózat egyéb törvénybe ütköző cselekményeket is elkövetett: a nyomozók szerint több esetben feketén, kéz alatt kifizetett összegekkel károsították meg az államkasszát. A munkavállalók átlagfizetéséről a bíróság nem nyilatkozott. A német államügyészség meglátása szerint a külföldi vendégmunkások jól kerestek, s akár húszeurós – ötezerötszáz forintos – órabért is kaptak.
A tartományi fővárosban lezajlott per betekintést nyújtott a hazai húsipar, elsődlegesen a vágóhidak módszereibe. A kiábrándító tanulságról a vezetőbíró, Brigitte Koppenhöfer, így nyilatkozott: „Az illegális tevékenység mérete és annak magától értetődő volta elrettentő. A jelek szerint a szakmát áthatják a bűncselekmények.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.