Nyolcszor drágább lesz Pekingnél

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egyelőre még csak egyetlen versenyzőnk, a sportlövő Sidi Péter szerzett kvótát a 2012-es londoni ötkarikás játékokra, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos utazási irodájával, a Pegazus Sport Toursszal tegnap beindította a szurkolók toborzását. Az első lépést, a jegyigénylést a rendezők felé már november 30-i határidővel meg kellett tenni, s ha megjön a visszaigazolás, akkor 30 ezer belépő érkezik majd Magyarországra – a 8,8 millióból. A 652 különböző olimpiai eseményre ugyanis ennyit nyomtatnak, de tegyük gyorsan hozzá, hogy ebből bő kétmilliót a futballtorna visz el. Sajnos a jegyárakat illetően is hasonlóan nagy számokról kell szólnunk, mert a londoni belépők a pekingiekhez képest átlagban nyolcszor kerülnek többe. Átszámítva, 8500 forintnál olcsóbban még egy selejtezőre sem lehet bejutni – Kínában 1000 forintos jegyek is voltak –, s amíg Pekingben 2600 forintért meg lehetett tekinteni a kajak-kenu versenyeket, Londonban ezekre 14 900 és 40 300 között mozognak majd az árak. Az úszás és atlétika döntőire a legolcsóbb jegyért 21 200 forintot kell fizetni. A felső határ pedig a csillagos ég: a megnyitóünnepségre 725 ezer forintos jegyeket is forgalomba hoznak. (Pekingben 147 300 volt a csúcs.) A bejáratoknál nem nagyon lesz lehetőség trükközésre. Londonban a pekinginél jóval szigorúbb ellenőrzés várható, s valamennyi jegytulajdonost előre, név szerint regisztrálnak.
A Pegazus egyelőre hatéjszakás turnusokban kínál olimpiai csomagokat. A legolcsóbb kétcsillagos hotelben és négyágyas szobában 610 ezer, a legdrágább pedig négy- csillagos szállodában és kétágyas szobában 1,4 millió forintba kerül. Mindez tartalmazza a szállást, a repülőjegyet és legalább napi egy belépőt. Elképzelhető, hogy rövidebb időtartamra, célzottan egy-egy eseményre is lehetőség lesz kiruccanni Londonba, és bizonyára sokak számára fontos információ, hogy csak belépőjegyet is lehet majd vásárolni.
A MOB hivatalos utazási irodája először az 1996-os atlantai olimpiára vitt ki szervezett formában szurkolókat, akkor még csak valamivel több, mint száz főt. Sydneyben viszont már 780, Athénban és Pekingben pedig mintegy 3500 fős szurkolói csapat állt össze. S a tervek szerint ez a létszám Londonban is összejöhet. Buzánszky Jenő, az Aranycsapat kiválósága, a projekt egyik „arca” jó humorérzékről tanúskodva úgy fogalmazott: „Ismert a mondás, miszerint az olimpián nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Ezt most átalakíthatjuk és ötvözhetjük: Londonban a MOB-nak a győzelem, a Pegazusnak pedig a részvétel a fontos.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.