Orbán: Figyelembe kell venni Közép-Európát

Munkatársunktól
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa szempontjait is figyelembe kell venni abban a nagy folyamatban, amelyet a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak erősítése jellemez – mondta Orbán Viktor szombaton Lisszabonban. Az MTI által is idézett magyar miniszterelnök elmondta, a nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük, a folyamat pedig azért fontos Közép-Európa számára, mert voltak már olyan kiegyezések, amelyeknek ez a térség nem haszonélvezője, hanem szenvedő alanya volt. Mind több uniós tagállam alakít ki egyre komolyabb gazdasági, beruházási együttműködést Oroszországgal. A NATO már nem ellenfélnek, hanem partnernek tekinti Moszkvát – véli Orbán Viktor.
A NATO-csúcs témáival kapcsolatban a magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a rakétavédelem nem teszi szükségtelenné a nukleáris elrettentés fenntartását. „Nem elég a pajzs, kard is kell hozzá” – jegyezte meg. Orbán Viktor kiemelte, Oroszország nem vesz részt a NATO rakétapajzsának fenntartásában, de saját rakétavédelmi rendszerük együttműködhet a NATO-éval. Afganisztánt illetően a magyar kormányfő közölte, Magyarország erősítette a maga részvételét, most pedig a szövetségesek megállapodtak abban, hogy egységesek maradnak, „senki nem lép ki” egyoldalúan a közös küldetésből.
A csúcs margóján Orbán Viktor a gazdasági növekedés beindításának fontosságáról, valamint az EU bővítéséről tárgyalt spanyol kollégájával, José Luis Rodriguez Zapateróval, míg Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A közlemény szerint a magyar miniszterelnök december elsején Varsóba látogat, ahol találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.