Orosz kitüntetés a Katyn filmért

Biztonsági kérdések és történelmi témák szerepeltek egyebek mellett Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn kezdődött, kétnapos varsói hivatalos látogatásán, amelyen a felek gazdasági és kereskedelmi, valamint más területeken folytatandó együttműködésről szóló megállapodásokat írtak alá.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú tárgyalások után a két elnök jelenlétében a felek hét megállapodást írtak alá, egyebek mellett a gazdaság korszerűsítésében folytatandó együttműködésről, a tengeri szállításokról, valamint a Balti-tenger és a Visztula deltájának környezetszennyezése elleni közös küzdelemről. Megállapodtak a két ügyészség közötti együttműködésről, amely jóval túlmegy a szmolenszki és a katyni tragédia ügyében folyó vizsgálaton.
A Wprost lengyel politikai és közéleti hetilap tegnapi számában interjú jelent meg Medvegyevvel, amelyben az orosz elnök hangsúlyozta: „a múltat és a jelent el kell választani egymástól”. Különben – figyelmeztetett – lengyelek és oroszok mindig „a történelem túszai” lesznek. A NATO–orosz együttműködéssel kapcsolatban hangsúlyozta: Oroszországot teljes mértékben be kell vonni az észak-atlanti szövetség rakétavédelmi kezdeményezésébe, különben azt kockáztatják, hogy új fegyverkezési verseny veszi kezdetét. Bronislaw Komorowski lengyel államfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy Medvegyev varsói látogatása új fejezetet nyit a kétoldalú viszonyban.
Medvegyev az Orosz Föderáció Barátság Érdemrendjével tüntette ki Andrzej Wajda Oscar-díjas világhírű lengyel filmrendezőt. A laudációban az áll, hogy Wajda az orosz–lengyel kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez való hozzájárulásáért kapta a kitüntetést, de a lengyel rendező úgy vélte, hogy mindenekelőtt az Oroszországban is vetített Katyn című filmjéért részesült a megtiszteltetésben.

Uniós támogatás Moszkvának. Minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Unió támogassa Oroszország tagságát a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), a két fél képviselői tegnap Brüsszelben jegyzéket írtak alá az EU egyetértéséről. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.