Összefogni a közös célért

MN
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borkai Zsolt már korábban jelezte, megválasztásakor leköszön az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottsági tagságáról. A többi tisztségéről – mivel a MOB elnöke társadalmi munkában látja el feladatát – nem kíván lemondani.
„Vannak csodálatos pillanatok az ember életében, és az enyémben a mai nap ilyen. Nagy felelősség, hogy azt a Magyar Olimpiai Bizottságot irányíthatom, amely eddig is rendkívül eredményes volt, és a társadalmi elismertsége folyamatosan nőtt. Széchenyi Imre, a MOB második elnöke mondta: egyedül minden nehéz, együtt pedig semmi sem lehetetlen. Ez valóban így van, és ha összefogunk, a céljainkat együtt, közösen próbáljuk elérni, akkor eredményesek leszünk. Az elmúlt időszak nem volt könnyű, mert a támogatások folyamatos csökkenése nehéz helyzetbe hozta az olimpiai mozgalmat, az egyesületeket, a szakosztályokat, a sportot szerető embereket. De vallom, hogy visszafelé csak akkor tekintsünk, ha valami szépet tudunk mondani a múltról. Schmitt Pál elnök úr sok tanáccsal látott el az összefogásról, az együtt gondolkodásról, mindezeket megfogadom, hogy még nagyobb, fiatalos lendülettel, ugyanakkor az idősek bölcsességével és támogatásával igyekezzünk a magyar olimpiai mozgalom elismertségét, eredményeit javítani, a fiatalságot nevelni, oktatni” – fogalmazott első elnöki beszédében Borkai Zsolt. A Magyar Olimpiai Bizottság új irányítója szólt arról is, hogy a hazai sport jelentős változás, a MOB pedig nagy lehetőségek előtt áll, de ezáltal hatalmas felelősség hárul majd rá az új sportirányításban és a támogatási rendszerben. Borkai ezáltal arra utalt, hogy a 700 millió forinttal megemelt állami támogatással együtt jövőre az élsportra mintegy 4,5 milliárd jut, s ezt a „jogosítványát” visszakapva a MOB oszthatja szét.
Schmitt Pál – miután megköszönte, hogy örökös tiszteletbeli elnökké választották – az elmúlt huszonegy évre visszatekintve elmondta, a legnagyobb eredmények közé sorolja, hogy a közgondolkodásba sikerült még jobban beépíteni az olimpiai eszmét és a sport szeretetét, fenntartani, hogy sportos nemzet vagyunk, olyan bajnokokkal, akikre nem csupán a fiatalok néznek fel, hanem az egész világ. „A kormány deklarálta, hogy a sport stratégiai ágazat, én pedig köztársasági elnökként többek között az egészséges életmód, a testnevelés mellett tettem hitet; és szeretném elérni, hogy a sport szó, mint a nevelés és a szociális kohézió egyik legfontosabb eszköze, szerepeljen az új alkotmányban” – mondta el a jövőt illetően Schmitt Pál, aki NOB-tagként először éppen a MOB-elnöki székében őt váltó utódjának adott át olimpiai aranyérmet 1988-ban, Szöulban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.