Ostromlókat ítélt el a bíróság

Munkatársunktól
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közérdekű üzem megzavarása miatt egy vádlottra letöltendő, hat társára pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki tegnap jogerősen a Fővárosi Bíróság a Magyar Televízió (MTV) székházának 2006. szeptember 18–19-i ostroma kapcsán. K. Zoltánt azért ítélte a bíróság egy év nyolc hónap letöltendő börtönre, mert többszörös visszaesőként egy rácsos fémajtót dobott a székház előtt álló szétvert, lángoló autóra. Egy másik vádlottra két év, négy esztendő próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a másodfokú bíróság, amiért tenyérnyi nagyságú kövekkel dobálta meg a tévészékház bejáratát védő rendőröket. Egy év, három évre felfüggesztett börtönt kapott K. János, aki nemcsak dobálta a rendőröket, hanem – miután társai felfeszítették a főbejárat melletti postázó ajtaját – elsőként ment be az épületbe, és a barikád egy részét lebontva lehetővé tette, hogy mások is bejussanak. Ugyanezt a büntetést kapta G. Gergely, aki egy vasszerkezetű paddal rontott az épület ajtajának. B.-F. Richárdot azért vonták eljárás alá, mert egy teleszkópos bottal az egyik rendőr lába felé ütött, de azt nem érte el. Emiatt őt egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. J. Ádám két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért a székház ostromakor már lángoló autókba dobált az égést elősegítendő papírlapokat. Sz. Gábort pedig azért ítélték egy év nyolc hónap, három évre felfüggesztett börtönre, mert egy betonkockában végződő fémrúddal többször ráütött a székház bejárata melletti ablak rácsára. A büntetőpernek eredetileg 40 vádlottja volt, de másodfokra csak 21 ostromló ügye került.
Ismeretes, a Debreceni Katonai Ügyészség a napokban nyomozást indított több 2006-os hatósági jogsértés miatt; ezek egyike éppen arról szól, hogy az MTV székházát védő rendőrök sorsukra hagyták az intézmény dolgozóit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.