Ötbalatonnyi terület került víz alá

Csaknem ötbalatonnyi, 280 ezer hektárnyi földterületet árasztott már el belvíz. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közölte: a víz alatt álló föld több mint fele mezőgazdasági terület. A belvíz elleni védekezés naponta 63 millió forintba kerül.

Munkatársainktól
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan nagyobb a belvízzel elöntött területek nagysága, mint Nógrád megye teljes területe. Csak Békés megyében több mint tízezer hektárral emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt huszonnégy órában. Ezzel ötvennégyezer hektárt ural már a víz a megyében, megközelítve az 1999-es rekordot, amikor 58 800 hektár állt víz alatt. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából haton továbbra is harmadfok, négyen pedig másodfok mellett védekeznek.
*
A huszonnégy szivattyútelep mellett több helyen mobil szivattyúk is segítenek a munkában, a Szarvas-békésszentandrási-holtágnál már több mint tíz hordozható szivattyú működik. A berendezések tegnap 8,1 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba és a csatornákba.
Egy nap leforgása alatt hatezer hektárral nőtt az elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén is, ezért mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszon készültséget rendeltek el. A belvízzel elöntött területek nagysága megközelíti a 34 ezer hektárt, aminek majdnem fele vetés és szántó. A védekezés során huszonhárom szivattyútelep egy nap alatt 4,5 millió köbméter belvizet emelt át a tározókba. Továbbra is harmadfokú a készültség a Berettyó-alsón. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültségi fokozat van érvényben. Az elmúlt napon tizenhat szivattyútelep mintegy kétmillió köbméternyi vizet emelt át a befogadó folyókba.
Súlyos helyzet alakult ki a Kis-Balatonnál is, a Budapest–Nagykanizsa vasútvonalat és az M7-es autópályát napok óta veszélyezteti a belvíz. A Kis-Balatonból napi 130 ezer köbméter vizet emelnek át. Zalában 600 hektár termőterület áll víz alatt.
Folyamatosan küzdenek a szakemberek a csatornakiöntésekkel a Balaton körül, ahol a tó növekvő vízmagassága, a belvíz és az olvadás miatt súlyosbodik a helyzet. A Balatonba eddig nem jutott szennyvíz. Balatonmáriafürdő térségében a helyzetet súlyosbítja, hogy a kizárólag szennyvíz elvezetésére épített rendszerbe nagy mennyiségű csapadékvíz került az illegális csapadékelvezetések miatt.
Másodfokú ár- és belvízvédelmi készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán is, mert megemelkedett a településen átfolyó Mérges-patak és a Zagyva vízszintje. Vas megyében Csákánydoroszló és Felsőmarác között zárták le teljes szélességében az alsórendű utat belvíz miatt.
– A belvízi védekezés naponta 63 millió forintba kerül – közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. – Az év eleje óta a belvízvédelmi munkálatok 6,4 milliárd forintra rúgtak – mondta. Illés szerint a védekezés során naponta 28 millió köbméter vizet emelnek át a szivattyúállomások. A védekezésben közel ezer ember vesz részt. Kitért arra is: az előző kormány idején „nagyon helytelen módon” az ár- és belvízi megelőzés, védekezés kérdésköre főként az önkormányzatok hatáskörébe került.
Vélhetőleg az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt kedden megcsúszott a föld a miskolci Avason. A talaj mintegy ötven méter hosszúságban, a hegy északi oldalán indult meg, házakat egyelőre nem veszélyeztet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.