Ötven napig hánykolódtak az óceánon

Megérkezett Fidzsi szigetére az a három kamasz fiú, akik ötven napig hánykolódtak egy kis csónakban a Csendes-óceánon. Súlyosan dehidratálódtak, alig álltak a lábukon, ezért gyorsan kórházba szállították őket.

Grimm Balázs
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népünnepély kezdődött tegnap Atafuban, annak a három kamasz fiúnak a szülőfalujában, akik ötven napig sodródtak kis alumínium csónakjukkal a Csendes-óceánon – írta a BBC. Az Új-Zéland és Hawaii között félúton fekvő Tokelau-szigetekhez tartozó ötszáz lelkes településen két hete még gyászszertartással búcsúztak el a gyerekektől, mert akkor még azt hitték, hogy az óceánba vesztek. A három fiú október 5-én tűnt el, elromlott a lélekvesztőjük motorja, ezért az áramlatok 1300 kilométeres távolságba sodorták a csónakot. A 14 éves Etueni Nasau, a 15 éves Samu Pelesa (vagy Perez) és az ugyancsak 15 éves Filo Filo annak köszönhette a szerencséjét, hogy a San Nikunau halászhajó legénysége le akarta rövidíteni a hazafelé tartó utat, és meglátta a csónakot. Korábban még az új-zélandi légierő is kereste a fiúkat, eredménytelenül.
– Amikor melléjük értünk, leszóltunk hozzájuk, hogy segíthetünk-e. Önkívületben válaszoltak, hogy igen – emlékezett a találkozás percére Tai Fredricsen, a San Nikunau első tisztje. A halászok tegnap értek Fidzsi szigetére, ahol a kamaszokat azonnal kórházba szállították. Súlyosan dehidratálódtak, nagyon lefogytak, de szellemileg jó állapotban voltak. Fredricsen elmondta, induláskor volt a srácoknál néhány kókuszdió, útközben sikerült néhány repülőhalat és egy sirályt fogniuk. Vizük nem volt, az esővizet itták, illetve a náluk lévő ponyvára éjszaka lecsapódó párát nyalogatták. Az utolsó két napon annyira szomjasak voltak, hogy tengervizet ittak, ami néhány napon belül a halálukat okozta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.