Patikák alapítása másképpen

Lazított némiképp az egészségügyi államtitkárság a patikaalapítás és -működtetés szabályainak szigorításán.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre csak akkor lehet gyógyszertárat létesíteni, ha az azt működtető vállalkozásban legalább 51 százalékos tulajdonrésze van a patikusnak – ebben a kérdésben nem változott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának álláspontja. Abban viszont igen, hogy a már működő patikáknak mikorra kell eleget tenniük ennek az előírásnak. Az eredeti tervekben még 2014 szerepelt, az új javaslatban viszont csak 2017.
Cserháti Péter, a tárca helyettes államtitkára az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén úgy fogalmazott: a már működő patikák esetében két ütemben kell elérni a többségi gyógyszerészi tulajdont. 2014-ig 25, 2017. január 1-jéig pedig 51 százalékos részesedést kell szerezniük a patikusoknak.
Az eredeti tervekkel ellentétben az új javaslat szerint a gyógyszer-nagykereskedők 25 százalékos tulajdonrészt tarthatnának meg a már meglévő patikaláncokban. Nem változott az eredeti javaslathoz képest, hogy az offshore cégek tulajdonosi szerepvállalását fel kell számolni. Továbbá az sem, hogy új patikát csak meghatározott lakosságszám és a legközelebbi patikától való távolságtartás esetén lehet nyitni. A korábbi terveknek megfelelően korlátozzák a gyógyszertárak marketingtevékenységét is.
Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetője közölte: az említetteket nem tekintik kompromisszumos javaslatnak, megítélésük szerint ezek az intézkedések szükségtelen korlátozásokat jelentenek, amelyek alkotmányossági aggályokat is felvetnek. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a módosítás mellett is teljesül a kormány eredeti célkitűzése, igaz, két lépésben.
Az új határidők meglepték a bizottság néhány kormánypárti tagját is. Ismeretes, volt már egy korábbi, a patikaliberalizációt korlátozó intézkedése a kormánynak, az év végéig patikalétesítési moratóriumot hirdetett, igaz, jóval később, mint azt eredetileg tervezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.