Pécs a Nyolcak bűvöletében

Hatalmas érdeklődés övezi a Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás megnyitóját, amelyet az EKF-programban megújult Modern Magyar Képtárban rendeznek.

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyolcak – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – 1909-ben mutatták be műveiket, s akkori színre lépésük fordulópontot hozott a magyar festőművészetben. A tárlaton munkásságukat mutatják be, de az őket inspiráló mesterek munkáiból is szemezgettek. A kulturális főváros program részeként rendezett tárlatra nyolcvan különböző köz- és magángyűjteményből érkeztek alkotások, közöttük olyanok is, mint Matisse és Cézanne azon művei, amelyeket idehaza korábban még nem láthatott a publikum.
A március végéig látható kiállítás alkotásait húszmilliárd forintra biztosították, s Európa legjelentősebb múzeumai is kölcsönöztek képeket a tárlatra. A megújult és kibővített Modern Magyar Képtár zsúfolásig megtelt fogadóterében megtartott tárlatmegnyitón, amely egyben a képtár hivatalos nyitánya is volt, Hargitai János, az intézményt fenntartó Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, ő ugyan a korábban tervezett, ám a kormányzat részéről mégsem támogatott, a jelenleginél jóval nagyobb léptékű kiállítótér megépítését szorgalmazta, ám biztos abban, hogy a kívül-belül megújult képtár az elkövetkezendő száz évben Pécshez méltó kiállítóhely lesz. Az eseményen részt vett Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár, Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria helyettes vezetője, René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete, valamint Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter is. A Nyolcak megnyitója után a Zsolnay-negyedben a Pinczehelyi Sándor-életműkiállítással induló új Pécsi Galéria tárta ki kapuit.
Szintén tegnap vehetett át francia állami elismerést Rubovszky Rita, a Hungarofest korábbi igazgatója Pécsett. Az EKF-program lebonyolításában kiemelt szerepet játszó volt vezető a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének tiszti fokozatát kapta meg, amelyet Marie-Christine Labourdette, a francia kulturális és kommunikációs minisztérium Franciaország Múzeumainak igazgatója adott át a francia nagykövet társaságában. Jól vizsgázott a pécsi koncertterem, a Kodály-központ az első – próbaüzem alatti – hangversenyén csütörtökön. Maxim Vengerov hegedűművész vezényletével, Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével lépett fel a Pannon Filharmonikusok. Az est meglepetése volt Vengerov játéka, hiszen a művész néhány éves kihagyás után itt vett először hangszert a kezébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.