Pénzmosás Pécsett?

Ismeretlen tettes ellen pénzmosás bűntettének gyanújával indított nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala egy, a Pécsi Vízmű (PV) Zrt. gazdasági tevékenységével kapcsolatos feljelentés után. A kisebb részben francia Suez tulajdonában lévő cég 2009 októberéig látta el Pécsett a vízszolgáltatási feladatokat.

Bóka Máté Ciprián
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalához a hét elején érkezett feljelentés a PV Zrt. gazdasági tevékenységével kapcsolatban, s a feljelentés alapján pénzmosás bűntettének gyanújával, ismeretlen tettes ellen kezdeményezett eljárást a hatóság – tájékoztatott a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. Közölték, a tényállás teljes körű tisztázása érdekében a szükséges nyomozati cselekmények haladéktalanul megkezdődtek.
*
Úgy tudjuk, csalás vétsége miatt is nyomozás folyik ismeretlen tettes ellen, miután egy másik feljelentés szerint a PV Zrt., a baranyai megyeszékhely szomszédságában található Kozármislenyben olyan időszakban bocsátott ki számlákat, amikor már a Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatott a településen. A nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság saját hatáskörbe vonta, ugyanakkor a főkapitányság nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
A Forrásház Pécsett csaknem kétszázmillió forintos nyereséggel számol 2010-ben. Mindezt úgy érte el cég, hogy csökkentették a díjakat a baranyai megyeszékhelyen. A társaság több, kisebb Pécs melletti településsel is megállapodást kötött a szolgáltatásra.
Eközben Pécshez közeli Szigetváron a Sziget Víz Kft. felszámolási kérelmet adott be a Medical Investment’s Zrt. két cége, a szigetvári kórház üzemeltetését ellátó Szigetvár Med Kft., valamint a korábbi távhőszolgáltató, a Szigetvári Távhő Kft. ellen, a Sziget Víz Kft. mellett ugyanis közel 50 hitelező áll sorban a tartozásáért. A kft.-nek több község és város is tulajdonosa.
A pécsi önkormányzat tavaly döntött úgy, hogy PV Zrt. helyett a száz százalékban pécsi tulajdonban lévő Tettye Forrásház Zrt.-vel köt üzemeltetési szerződést a víziközmű-szolgáltatás ellátására. A lépésre azért szánta el magát a baranyai megyeszékhely vezetése, mert szerintük a városnak előnytelen volt a franciákkal való együttműködés, mondván, a cég menedzsmentje évente több száz millió forintot költött a város számára nem fontos befektetésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.