Polipvadászat Pestszentlőrincen

Akár százmillió forintos kár is érhette a fővárosi XVIII. kerületi önkormányzatot az előző szocialista vezetés idején négy ügyben, többek között hűtlen és hanyag kezelés, sikkasztás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem – közölte tegnap Lévai István Zoltán. A fideszes alpolgármester szerint a most kezdődött elszámoltatás nyomán jövőre újabb büntetőeljárások indulhatnak; a volt MSZP-s vezetők emlékezetüket vesztették.

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színlelt, visszadátumozott szerződések, rokoni kapcsolatokon alapuló megbízások, teljesítésigazolás nélküli kifizetések – sorolta Lévai István Zoltán (Fidesz), hogy miért fordult tegnap Ihász Sándor fővárosi főügyészhez négy, a korábbi MSZP-s vezetés idejéből származó ügyben. Pestszentlőrinc alpolgármestere, a helyi elszámoltatási munkacsoport vezetője elmondta: az elkészült belső ellenőri jelentésből kiderült, hogy a szocialisták politikai-gazdasági érdekkörei polipként hálózták be a kerületet. Az egyik legkirívóbb történetre egy, az idén június végén lejárt több mint 730 millió forint plusz áfás közterület-fenntartási megbízás felülvizsgálatakor leltek. A feljelentés szerint a XVIII. kerületi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Városüzemeltető Nonprofit Kft. akkori ügyvezetője a szerződés lejárta ellenére újabb megbízásokat adott a vállalkozónak. A Tápiómenti Kft.-vel tizenkilenc szerződést kötöttek több mint 53 millió forint értékben annak ellenére, hogy Mester László volt MSZP-s polgármester utasításba adta, hogy az önkormányzat nehéz gazdasági helyzete miatt a biztonságos működést szolgáló kiadásokat zárolni kell. – A megbízásokat a keretszerződés érvényességi idejére visszadátumozták, ez megalapozza a magánokirat-hamisítás gyanúját – áll a dokumentumban. Egy másik feljelentés szerint több új Üllői úti lakóház tervezésére csaknem 40 millió forintos szerződést kötött az önkormányzat cége, a Projekt 18 Kft. A megbízott építészirodát arra kötelezték, hogy több mint 14 milliót egy alvállalkozónak engedményezzen. Bár a telkek ma is üresen állnak, az alvállalkozónak 20 millió forintot kifizettek, és a belső levelezés szerint a polgármesternek erről tudnia kellett. Az önkormányzati cégnél más megdöbbentő szerződéseket is feltártak: csaknem egymilliót költöttek egy 3,4 négyzetméteres vécé felújítására és 65 ezer forintos négyzetméterárat fizettek egy iskola parkettázásáért. Visszaélésekre bukkantak az M 18 Kft.-nél is, ahol a vállalati honlap elkészítéséért bruttó 850 ezer forintos megbízást adtak, miközben szakértők szerint egy ilyen munka költsége jelenleg sem haladja meg a 150 ezret. Ezekben az ügyekben hanyag és hűtlen kezelés, sikkasztás és vesztegetés miatt tettek feljelentést. Lévai István Zoltán szerint az elszámoltatás jövőre folytatódik.
A volt szocialista polgármestert hiába kerestük, telefonját kikapcsolta. Egykori helyettese és párttársa, Sándor László kijelentette: ő semmiféle visszaélésre nem emlékszik, és nyugodtan várja a hatóságok megkeresését.

Megszűnt FKF-es nyomozás. Bűncselekmény hiánya miatt megszüntették az FKF Zrt.-nél kötött kutatás-fejlesztési szerződésekkel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozást – közölte tegnap a BRFK. Nemrég Tölgyesi Balázs, az FKF vezérigazgatója belső és külső független szakértői vizsgálatokat rendelt el a tanulmányok ügyében, amelyeket korábbi vezérigazgató-helyettesként saját maga írt alá. Az Index azt írta, hogy azokat az internetről és egy professzor előadásából „lopták”. Megtudtuk, ez ügyben a belső vizsgálat még tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.