Röviden

MN
2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vass Lajos cáfol
Vezetése idején az Operaház felügyeleti szerve, a kulturális tárca 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is elfogadta az intézmény éves jelentését – állította tegnapi sajtótájékoztatóján Vass Lajos, az Operaház volt főigazgatója, szemben az intézményt átvilágító bizottság korábbi kijelentésével. Az október végén felmentett, majd közös megegyezéssel távozott vezető szerint az átadás-átvételi papírok szerint a korábban hiányként megjelenő 1,3 milliárd forint kötelezettségvállalásnak megvan a fedezete, és várhatóan 100 millió forint plusszal zárja az idei évet az Operaház. (T. G.)

Márta vezetheti a fesztiválközpontot
Budapest Főváros Önkormányzatának december 15-i közgyűlésén dől el, hogy Márta István, az Új Színház igazgatója lesz-e a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője. A fesztiválközpont vezetésére Tarlós István főpolgármester kérte fel Márta Istvánt. Márta István megerősítette a felkérés tényét. (MTI)

Újabb Márai-könyv jelent meg olaszul
A milánói Adelphi kiadó már a tizenegyedik Márai Sándor-könyvet jelentette meg olasz nyelven. A San Gennaro vére Nápolynak azon a részén zajlik, ahol Márai 1948–52 között élt. Az Adelphi először tizenkét évvel ezelőtt adott ki Márai-könyvet, A gyertyák csonkig égnek című regényt. (MTI)

Szöllősi Ágnesre emlékeznek
A nemrégiben elhunyt Szöllősi Ágnes táncosra, koreográfusra emlékezik a Magyar Mozdulatművészet Társulat holnapi Örökkör című mozdulatművészeti estjével. A Nemzeti Táncszínházban bemutatják Berczik Sára Etűdök című művének rekonstrukcióját.
A második részben Fenyvesi Márk és Pálos István munkáját, az Örökkört tűzik műsorra. (M. S.)

Elhunyt Hann Ferenc művészettörténész
Hann Ferenc Munkácsy-díjas művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja szerdán hajnalban Szigetmonostoron, megadóan viselt, súlyos betegség után elhunyt. Temetéséről később intézkednek. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.