Senkit sem vállalnak

2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a választmány engedélyezi, akár már januárban zászlót bonthat az MSZP legújabb brigádja, az úgynevezett forradalmi marxista tagozat. A kommunista, bolsevista, feminista, humanista, valamint baloldali-zöld elveket valló fiatal szervezőknek nem lesz könnyű dolguk; kimondták ugyanis, hogy nem tartozhat közéjük kiérdemesült ügynök, hajdani MSZMP-tag, azonkívül vállalhatatlannak tartják a Gyurcsány-csókosokat, a charta leple alatt nyomuló ex-SZDSZ-eseket és gyakorlatilag a teljes parlamenti frakciót. Adódik a kérdés: egyáltalán kikre számít az új gyülekezet, amelyhez állítólag már százhatvan, elsősorban párton kívüli ifjú csatlakozott? Magyarországi sajátosság ugyanis, hogy nincs a baloldalnak olyan bugyra, korosztálya, szegmense, amely ne lenne érintett az elmúlt évtizedek valamelyik ismert disznóságában, netán egyszerre többen is – tisztelet azoknak, akik, ezt látva, vették a kalapjukat…
Gondolkodásra serkent a zászlóbontó fiataloknak a napokban elfogadott jelképe is. A grafika egy kalapáccsal erőlködő vörös embert ábrázol, ugyanolyat, amilyet 1912-ben találtak ki maguknak a jogokat követelő munkások. Hogy aztán a pöröly a hagyomány révén kiegészül-e majd sarlóval, és az azzal együtt járó ideológiai kalauzzal, ma még nem lehet megmondani. Én mindenesetre egy lábjegyzetet azért odabiggyesztenék a készülő program alá: „A mindenkori vezér sose menjen túl messzire az övéitől.” (Egy időben Lenin Svájcból irányította a bolsevik pártot, Gyurcsány a Szemlő-hegyről – aztán hová jutottak…)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.