Sinfonia Varsovia: Chopin és Liszt

Munkatársunktól
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország egyik vezető szimfonikus zenekara zárja vasárnap este hét órakor Budapesten a nemzetközi Chopin-évet, amely nem más, mint tulajdonképpen előfutára a jövőre kezdődő Liszt-évnek. A Sinfonia Varsovia és a fiatal zongoraművész, Farkas Gábor közös hangversenyén a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ugyanis Chopin II. zongoraversenye mellett két Liszt-művet hallhatunk: a Les Préludes-t és a Mazeppát. A műsort a grúz George Csicsinadze, a híres Gnyeszin Intézet neveltje dirigálja. Liszt és Chopin egymás mellé állítása nemcsak az emlékévek közelsége miatt természetes, hiszen a két komponista szoros baráti kapcsolatban állt egymással.
A Sinfonia Varsovia korunk egyik jelentős együttese, művészeti vezetője a híres kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki, zeneigazgatója Marc Minkowski, a magyar–lengyel gyökerű francia karmester. A zenekar pályafutása lényegében Yehudi Menuhin vendégszereplésével indult be, erre az alkalomra bővítették ugyanis fúvósokkal szimfonikus együttessé a Lengyel Kamarazenekart, amelyet végül Menuhin kérésére tartottak meg ebben a formában Sinfonia Varsovia néven.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.