Startra kész Gödöllő

Ma mutatják be az Európai Unió Magyarországra akkreditált nagyköveteinek a soros magyar elnökség első számú helyszínének számító gödöllői kastélyt. Az uniós vezetők, miniszterek így Ferenc József egykori felesége, Erzsébet királyné, közismert nevén Sissi kedvenc magyarországi tartózkodási helyén vitathatják majd meg a következő fél évben az EU-ra váró fontos feladatokat.

Balogh Roland
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belügyi vonatkozások. Reménykedünk abban, hogy a magyar uniós elnökség alatt a légiutas-nyilvántartási adatállományról (PNR), valamint a menekültügyi-migrációs kérdésben politikai állásfoglalás, akár még szerződés is születhet az EU és az Egyesült Államok között – jelentette ki tegnap Washingtonban az MTI-nek Pintér Sándor belügyminiszter, aki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel együtt vett részt az amerikai és az európai uniós szakminiszterek tanácskozásán.


Amikor először megláttam, nagyon megijedtem, de most már teljesen biztos vagyok abban, hogy a magyar soros uniós elnökség kezdetére elkészül az egész – mondta a gödöllői kastély bejárását megelőzően Robák Ferenc. Az EU-elnökség szervezéséért felelős kormánybiztos szerint – aki most már gyakorlatilag mindennap figyelemmel kíséri az egykor osztrák császári rezidenciaként is működő épület újabb felújítási ütemét – még a karácsonyi szünet előtt bebútorozzák a kiemelt elnökségi rendezvények helyszínét.
A tárgyalások központi terme, a lovarda – ott jártunkkor – már gyakorlatilag kész, a munkások az utolsó simításokat végzik, a falat festik még, és az ajtókra egy speciális pác kerül, amely szépen kihozza a fa erezetét. Robák Ferenc azt is elmondta, hogy a lovardába 28 tolmácsfülkét kell elhelyezni, a tárgyalóasztalok pedig a brüsszeli szabványnak fognak megfelelni. A felújítás során a mintegy négyszáz főt is befogadni képes terem száraz padlózatot kapott.
A mai nagyköveti, illetve sajtóbemutatót követően először január 13-án gurulnak majd be az első miniszteri delegációk járművei, igaz előtte még január 5-én a külföldi sajtó munkatársai is bepillantást kaphatnak a kulisszák mögé.
A lovarda és a magyar elnökség idején adminisztrációs helyiségként funkcionáló istálló egy részének helyreállítása mellett az egykor Ferenc József felesége, Erzsébet királyné, közismert nevén Sissi kedvencének számító épületegyüttes több szárnya is kiveszi a részét az elnökségi feladatokból. A Rudolfról és Gizelláról elnevezett épületrészekben lesznek az adminisztrációs feladatokat, valamint a delegációk ellátását, étkezését biztosító szobák. Ezek már nyárra elkészültek, az aktuális kastély-helyreállítási munkálatok újabb ütemében. A kastély igazgatója, Gönczi Tibor vezet körbe minket. A falakon néhol feltűnnek az eredeti, XVIII–XIX. századi freskók, ahol lehetett, a restaurátorok – jól láthatóan kiemelve – meghagyták a még mutatós festés nyomait. A padlózatra az aktív használat miatt szőnyegpadló került. Alatta az eredeti padlózattal megegyező burkolás látható, nyomokban még itt-ott szintén felfedezhető az eredeti járólap. A szobák mindegyikében pedig egy-egy gyönyörű, mázas csempével borított kályha. Mint Gönczi Tibor elmondta, ezek már elég régóta a raktárban porosodtak, ám az uniós támogatásból is felújított kastélyrésszel együtt a kályhákat is sikerült renoválniuk.
A tárgyalások szünetében a Gödöllőre látogató uniós tagállami politikusok, diplomaták – a kellemes napfényben – elidőzhetnek a szintén felújított faverandán, egy-egy megbeszélést kísérő kulturális esemény kapcsán pedig betekintést nyerhetnek Magyarország első, a barokk korszak idején épített kőszínházába. Érdekes, hogy a színházról csak a legújabb időkben – egy gerendázat beszakadását követően – derült ki, valójában hol is található. Azt azonban a mostani felújításkor sem sikerült letisztázni, hogy hová tűnt a kastélyt építtető Grassalkovich Antal gróf kedvenc lováról, Schimmelről készített és az udvar közepén álló életnagyságú szobor. Azt ugyanakkor már lehet tudni, hogy a sajtóközpont a kastéllyal szemben, a főút és a HÉV-vonal túloldalán elhelyezkedő gödöllői művészetek palotájában lesz.

Elindult a Duna-stratégia. 115 millió embert érint az Európai Bizottság tegnap a Duna térségére előterjesztett uniós stratégiája, amely jelentős gazdasági lehetőségek kihasználását és a régi környezeti állapotának javítását hivatott elősegíteni. A hosszú távú együttműködést előmozdító stratégia alapvető szerepet játszik a fenntartható közlekedés elősegítése, az energiarendszerek összekapcsolása, a környezetvédelem, a vízkészletek megőrzése és a vállalkozási légkör javítása terén. Mivel a javaslat a fenntartható növekedésre összpontosít, az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósításához is jelentősen hozzájárul. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.