Tapogatózó jegybankok

Csécsi László
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem biztos, hogy jövőre a világ gazdasága elkezd kilábalni a válságból. Az újabb visszaesés, amit W forgatókönyvként szoktak emlegetni, még bekövetkezhet – közölte tegnap Háda Bálint, a Quaestor Zrt. vezető elemzője. A szakember az átlagnál pesszimistább véleményét többek között azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok gazdasága, amelyet a világ motorjának szokás nevezni, még nem indult be. A hitelezés alacsony szinten van, és kevés a beruházás, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig hiába pumpált pénzt a gazdaságba, nem látszik az eredménye. Az Európát húzó és pénzelő német gazdaság ugyan jobban áll az átlagnál, de a kilátásai romlottak az elmúlt hónapokban. A szakember szerint a jegybankok még nem találkoztak a jelenlegihez hasonló esettel, ezért most kísérleteznek.
Háda Bálint szerint a befektetők körében ezen okok miatt az arany népszerűsége töretlen, a nemesfém drágulása épp ezért folytatódhat. Emellett az élelmiszer-ipari nyersanyagokban találhatnak helyet azok a pénzek, amelyek az ingoványosabbnak tűnő tőkepiacokról menekülnek – jegyezte meg a szakember.
Az eurózóna problémái kapcsán Háda Bálint elmondta: mivel az uniónak minél nagyobb belső piacra van szüksége, a feszültségek ellenére sem valószínű, hogy bárkit kitessékelnek majd az euróval fizetők klubjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.