Tarlós István balliberális tanácsadói

Folytatom a sokszínű kultúrát – mondta Tarlós István, amikor átvette a budapesti városháza irányítását Demszky Gábortól. A Fidesz–KDNP főpolgármestere főképpen balliberális tanácsadókat alkalmaz, de az új fővárosi cégvezetők között is akad, aki politikai kockázatot rejthet a kormányoldal számára.

2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentés. Jogszabályba ütköző cselekedeteket hajtottak végre mindazok, akik megfigyeltettek nemcsak engem, hanem a velem kapcsolatban álló újságírókat is – mondta a Hír TV-nek Vitézy Dávid. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója kötelességének tartja, hogy feljelentést tegyen. Vitézyt az előző ciklusban, 2007 őszétől magánnyomozók figyelték meg, amikor a BKV felügyelőbizottságának tagjaként belső vizsgálatokat kezdeményezett a korrupciógyanús ügyekben. A Hír TV-hez került iratok szerint telefonjának híváslistáját kielemezték, felmérték lakóhelyét, valamint a rokoni és baráti kapcsolatait. Vitézy korábban azt nyilatkozta: „ijesztő, hogy a várost korábban irányító pénzügyi és politikai körök milyen eszközöket használtak hatalmuk fenntartásához”.


Atkári János neves közgazdasági szakember volt az első, akit Tarlós István még a választási kampány idején megnevezett leendő főpolgármesteri tanácsadójának. Atkári lapunknak korábban többször is megerősítette, hogy a liberális gazdaságpolitika híve, és Tarlósnak már 2006 óta ad tanácsokat, kizárólag szakmai alapon. A volt SZDSZ-es politikus a Demszky-korszakban 1994 és 2006 között, 12 éven át volt főpolgármester-helyettes. A Hír TV-nek a napokban megerősítette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, hogy a pénzügyi tanácsadó korábban a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány munkáját segítette.
Szintén ős-SZDSZ-esnek számít Győri Péter, aki 1990-től 2002-ig volt a fővárosi szociálpolitikai és lakásügyi bizottsági elnöke, azóta a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója. Idén októbertől ezzel párhuzamosan a városháza „társadalmi megbékélés” programjának egyik vezetője. Tarlós szociális tanácsadója részt vesz egy tucatnyi kiemelt aluljáró december 15-re ígért rendbe rakásában, a hajléktalanok elhelyezésében.
Munkája egyelőre láthatatlan az előző ciklusban SZDSZ-es fővárosi képviselő Bojár Iván Andrásnak, akit a főpolgármester még szeptemberben nevezett meg városarculati tanácsadóként. A volt tanácsnok nevéhez fűződik a fővárosi önkormányzat jelenlegi, szivárványszínekre emlékeztető emblémája is.
Pető György, aki 2002 és 2006 között volt MSZP-s óbudai alpolgármester, már nem ad közbiztonsági tanácsokat a főpolgármesternek: október vége óta a Fővárosi Közterület-felügyelet, illetve a Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Petőről 2005 márciusában lapunk írta meg először, hogy 1979 és 1983 között a III/II-es főcsoportfőnökség, a kémelhárítás amerikai részlegének nyílt, operatív tisztje volt, dolgozott a KISZ KB-ban, s a BM KISZ-titkára is volt. Pető György 2006-ban szocialista polgármesterjelöltként Óbudán attól a Bús Balázstól (Fidesz–KDNP) kapott ki, akit 1986-ban a Belügyminisztérium III/IV-es csoportfőnöksége teológiai előfelvett katonaként figyeltetett meg. A fővárosi biztonság jelenlegi első számú felelőse évekig Molnár Gyula (MSZP) korábbi újbudai polgármester kabinetfőnöke volt. Molnár jelenleg a főváros informatikai tanácsnoka, több büntetőeljárásban vádlott, illetve gyanúsított.
Nemcsak a tanácsadók, hanem az új cégvezetők egy része is politikai kockázatot jelenthetnek a kormányoldal számára. Tölgyesi Balázst, az FKF Zrt. vezérigazgatóját a városvezetés megvédte, ugyanakkor a BRFK többek között a közterület-fenntartónál is gyanús szerződések miatt nyomoz. Ezekből többet is a Hagyó-korszakban vezérigazgató-helyettesként működött Tölgyesi írt alá. Egyes vélemények szerint nem volt szerencsés kinevezés Szőke László volt MDF-es politikusé sem. A napokban vádlottá vált Dávid Ibolya egykori feltétlen híve a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatói székébe került. A városüzemeltetést összefogó új BVK Zrt. vezetője, László György a jelenleg előzetesben lévő egykori Főtáv-vezér, Kovács Lajos idején igazgatóként működött. Az említett cégeknél szintén a BRFK folytat büntetőeljárást.

Név a kalapban. Nevem benne van a kalapban – közölte tegnap lapunkkal Pesti Imre (Fidesz– KDNP) főpolgármester-helyettes, aki a Hírt TV információja szerint januártól a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt felváltó kormányhivatalt vezetheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.