Távvezeték Horvátország irányába

Dékány Lóránt
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is átadták a Pécset a horvátországi Ernestinovóval összekötő 400 kilovoltos távvezetéket. Tari Gábor, a beruházást végző Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) vezérigazgatója közölte, az elkészült összeköttetés 42,1 kilométer hoszszú, amely körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a határ magyar és horvát oldalán. Hozzátette, a beruházás 5,5 milliárd forintba került, amelyet az EU az összeg 10 százalékával támogatott.
Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott, a térség energiapiacainak összekapcsolása versenyt generál, s ezáltal elérhetőbb árak alakulhatnak ki. – Az elmúlt időszakban intenzív tárgyalások zajlottak a magyar és a horvát fél között energiabiztonsági kérdésekben, ennek egyik eleme az átadott vezeték – mondta az államtitkár.
Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója az eseményen kijelentette: az állami tulajdonú cégcsoport erősíteni kívánja régiós jelenlétét, ezért az ehhez szükséges fejlesztéseket továbbra is támogatják. A Mavir a hálózatfejlesztéssel is hozzájárult az ország ellátásbiztonságának növeléséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.