Terítéken a 2011-es büdzsé

Ma kezdődik az Országgyűlésben a jövő évi költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvény vitája, míg pénteken tartják a büdzsé részletes vitáját. A képviselők többek között döntenek a MÁV gazdasági helyzetét vizsgáló parlamenti bizottságról is, amelynek élére információink szerint a Fidesz Manninger Jenőt jelöli.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manninger vezeti a MÁV-bizottságot. Manninger Jenőt jelöli a Fidesz annak a parlamenti bizottságnak az élére, amely a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 és 2010 közötti döntéseket vizsgálja – tudta meg lapunk. A jelölés tényét az érintett is megerősítette. A parlament ma választja meg a bizottság tagjait: az MSZP Göndör Istvánt, a Jobbik Korondi Miklóst, a KDNP Spaller Endrét, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testületbe, míg a két fideszes jelöltet a mai frakcióülésen véglegesíti a kormánypárt. A Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorczai János (KDNP) által jegyzett javaslat értelmében kiemelten vizsgálják a MÁV-szerkezetátalakítással és a leánytársaságok privatizációjával összefüggő döntéseket, amelyekkel feltételezhetően mind az állam, mind a MÁV-csoport vagyona indokolatlanul csökkent.


Szakít a Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikájával, növekedésre és új munkahelyek létrehozására összpontosít a jövő évi büdzsé, a megújulás költségvetése – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, miután a szocialisták bejelentették, költségvetési javaslatcsomagjuk elfogadásához kötik a javaslat támogatását. Tukacs István szocialista képviselő azt mondta, alapvető problémájuk a javaslattal, hogy igazságtalan adórendszeren alapul, és egyösszegű bevételekből, „einstandolásokból” finanszíroznának folyamatos kiadásokat. Szijjártó Péter viszont leszögezte, a 2011-es év gazdaságpolitikájával jut majd ki az ország az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósság csapdájából, és a megújulás adórendszerével fogják megteremteni Közép-Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét.
Az Országgyűlésben ma kezdődik a jövő évi költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvény általános vitája, míg pénteken tartják a büdzsé részletes vitáját. Utóbbihoz 389 módosító indítvány érkezett, amelyből a Fidesz 44-et, a KDNP hármat, az MSZP 157-et, a Jobbik 114-et, az LMP pedig 66-ot terjesztett be. A kormánypártok közösen négy módosítót nyújtottak be, egy pedig kormánypárti– ellenzéki összefogással született. Ma lesz a jogalkotásról, illetve a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló javaslatok zárószavazása, s ha nem érkezik hozzá módosító indítvány, akkor szavazhat a Ház Balla Mihály (Fidesz) azon kezdeményezéséről is, amely szerint a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. Lapértesülések szerint így a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját, a 72 éves Szapáry Györgyöt nevezhetnék ki washingtoni nagykövetnek.

Perköltség. A Herzog-örökösök által az Egyesült Államokban indított per ügyvédi költségeit is tartalmazza a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat. A kormányzat 1,02 milliárd forintot különített el a célra, a magyar államot képviselő külföldi ügyvédi irodát közbeszerzési eljárásban választják ki. Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban húszmilliárd forintos kártérítési pert indítottak a magyar állam és a felügyelete alatt lévő több múzeum ellen, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben, a nácik által ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.