Új rendszer a határon túliak támogatására

Bodacz Balázs
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

irodát nyitnak. Január 3-án nyílik az az új ügyfélszolgálati iroda, amely az egyszerűsített honosítási kérelmeket fogadja. A cél az, hogy a kedvezményes állampolgárságért folyamodók sorbanállás nélkül adhassák be kérelmüket – közölte Wetzel Tamás miniszteri biztos. A Ház májusban fogadta el a törvényt, amely a határon túl élő magyarok számára biztosítja az állampolgárság könnyített megszerzését. (MTI)


Bethlen Gábor Alap néven működhet tovább a Szülőföld Alap általános jogutódja, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó kormánypárti javaslatot. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által ismertetett indítvány azt célozza, hogy egységes rendszerben folytatódjon a határokon túl élő magyar közösségek támogatása. A Bethlen Gábor Alap a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) elvi iránymutatásai alapján végzi majd a tevékenységeit. Az alapot kezelő háromfős bizottságban a nemzetpolitikáért felelős miniszter, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kap majd helyet. A javaslat szerint a Bethlen Gábor Alap forrásait csak a költségvetési törvény módosításával lehet megváltoztatni, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pedig félévente vizsgálatot folytat a szervezetnél. A tervezet lehetővé tenné, hogy az alap által kezelt támogatásokból a világ bármely pontján élő magyarok részesüljenek.
A javaslatot sürgősséggel fogadtatná el a kormány, mondván, a költségvetési törvényben már a Bethlen Gábor Alapnak kell szerepelnie, így az új támogatási rendszer január elsejével elindulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.