Újabb volt államtitkár őrizetben

Dénes Zoltán
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk értesülése szerint a Budapesti Katonai Ügyészség hétfőn őrizetbe vette Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium (HM) korábbi közigazgatási államtitkárát. Fapál Lászlót 2004 végén Juhász Ferenc szocialista honvédelmi minisztersége idején nevezték ki államtitkárnak. Korábban a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetőjeként, illetve a HM Zrínyi Kht. jogtanácsadójaként is tevékenykedett. Érdeklődésünkre Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos arról számolt be, hogy maga is vizsgálatot folytat több olyan ügyben, amelyben Fapál László érintettsége is felvetődött. Hozzátette: mivel ő is úgy értesült, hogy a katonai ügyészség eljárást folytat a volt közigazgatási államtitkár ellen, tegnap soron kívüli tájékoztatást kért az ügyben Hegedüs Antaltól, a katonai ügyészség vezetőjétől.
Megkeresésünkre Balogh Zoltán, a katonai ügyészség szóvivője arról számolt be, hogy a vádhatóság költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt folytat nyomozást. Ezzel kapcsolatban – tette hozzá – a katonai ügyészség kényszerintézkedéseket foganatosított, ám a nyomozás érdekeire tekintettel arról nem adhatnak tájékoztatást, hogy ez pontosan milyen személyi kört érintett.
A Budapesti Katonai Ügyészség még az idén februárban jelentette be, hogy a honvédségi beszerzésekhez kapcsolódó vesztegetések miatt zajló nyomozása során több vezető beosztású tisztet gyanúsított meg és vett őrizetbe. A gyanúsítottak között két tábornok, két ezredes és egy százados szerepelt. Őket azzal vádolják, hogy pénzt kértek a beszerzéseknél az egyik honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő külsős cégektől. A hír napvilágra kerülését követően a honvédelmi tárca sajtóosztálya elismerte, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal a Magyar Honvédség tulajdonában álló HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél tárta fel a vesztegetési ügyet, amelyben a Budapesti Katonai Ügyészség kezdett nyomozni. Az április közepén a birtokunkba került kihallgatási jegyzőkönyvek alapján lapunk már arról írt, hogy a szervezet tagjai általában öt százalékot kértek vissza a tárca cégein keresztül az állami megbízások öszszegéből. A HM Térképészeti Nonprofit Kft.-nél folytatott maffiacselekmények gyanúsítottjainak egyike a nyomozóknak tett beismerő vallomásában többször is megemlítette a HM EI Zrt.-t és a HM Rekreációs Kht.-t is mint a vesztegetésgyanús ügyek fontos gyűjtőhelyeit. A vesztegetési botrány miatt előzetesben lévő tisztek vallomásaiból kiderült: a HM egyes alkalmazottaiból álló bűnszervezetnek a szaktárca 100 százalékos tulajdonában lévő cégén keresztül kellett visszaosztani az állami milliókat, amelyek kézről kézre járva eljutottak a minisztérium felső vezetőinek irodáiba is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.